Biskupi Mrzljak i Perić pohodili lepoglavski zatvor

Foto: http://www.biskupija-varazdinska.hr

LEPOGLAVA – Varaždinski biskup Josip Mrzljak u zajedništvu s mostarsko-duvanjskim biskupom i apostolskim upraviteljem Trebinjsko-mrkanske biskupije msgr. Ratkom Perićem, lepoglavskim župnikom i zatvorskim dušobrižnikom msgr. Andrijom Kišičekom te kancelarom u Mostaru don Antom Luburićem pohodio je u četvrtak 19. listopada lepoglavski zatvor.
Na ulazu u Zatvor susreli su se s upraviteljem Draženom Posavcem i članovima Uprave Zatvora te su uz njihovu pratnju posjetili spomen-ćeliju bl. Alojzija Stepinca i pomolili se ispred replike oltara sv. Josipa na kojem je Blaženik služio Misu za vrijeme boravka u toj kaznionici.
Dan 19. listopada jest datum kada je zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac došao na izdržavanje “kazne” u kaznionicu u Lepoglavu, koju mu je dosudio komunistički režim na sramotnom i montiranom procesu 1946. godine. Godine 2016., kada su 19. listopada lepoglavski zatvor pohodili biskupi Zagrebačke crkvene pokrajine na čelu s metropolitom kardinalom Josipom Bozanićem, biskup Mrzljak proglasio je taj dan blagdanom Alojzija Stepinca u lepoglavskom zatvoru.
U kapelici bl. Alojzija Stepinca biskup Mrzljak slavio je u zajedništvu s biskupom Perićem i svećenicima svečanu svetu Misu. Biskup Perić izrekao je homiliju u kojoj je između ostaloga istaknuo kako je Stepinac bio najčasniji zatvorenik u Lepoglavi, osuđen protiv pravde Božje. Svatko se od nas treba boriti da nakon ovozemaljskoga života odabere vječno uskrsnuće. Svaki je čovjek grješan. Takav je bio i lijevi i desni razbojnik, koji su zajedno raspeti s Kristom. Onom razbojniku koji se pokajao za svoja nedjela, Isus je obećao raj i pokazao nam jedini pravi put do vječnoga uskrsnuća. Priznati, pokajati se i obratiti se od svojih nedjela, zaključio je msgr. Perić.
Nakon svete Mise, zatvorenici su održali prigodan koncert u čast bl. Alojziju Stepincu i radosno zahvalili biskupima na dolasku i zajedničkoj molitvi.

Izvor: Crkva na kamenu/IKA