Izgled grba i geslo novoimenovanog Gospićko-senjskog biskupa mons. Zdenka Križića

Foto: KTA

Svečanost biskupskog ređenja novog Gospićko-senjskog biskupa o. Zdenka Križića održat će se u srijedu, 25. svibnja 2016. u 10.30 sati u katedrali u Gospiću. Glavni zareditelj će biti zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić., a suzareditelji će biti riječki nadbiskup Ivan Devčić i apostolski administrator i dosadašnji gospićko-senjski biskup Mile Bogović.

Izgled grba i geslo novoimenovanog Gospićko-senjskog biskupa mons. Zdenka Križića:

Grb je okomito podijeljen u dvije polovice. Lijeva polovica karmelskim grbom i crveno-bijelim kockicama hrvatskog grba naznačuje biskupovu redovničku i nacionalnu pripadnost. U karmelskom grbu stilizirani križ označava uspon na goru koja je Krist, a tri zvijezde predstavljaju tri bogoslovne kreposti: vjeru, ufanje i ljubav.
Desna polovica biskupovog grba naznačuje identitet povjerene mu Gospićko–senjske biskupije.
Na gornjem dijelu desne polovice nalazi se zvijezda iznad morskih valova i naznačuje primorski, senjski dio biskupije. Valovi i zvijezda iznad njih podsjećaju da su se pomorci ploveći morima orijentirali prema zvijezdama. Istovremeno zvijezda iznad valova simbolizira i Blaženu Djevicu Mariju koja kao „Stella Maris“ – „Zvijezda Mora“ kršćanima predstavlja orijentir na životnom putovanju.
Na donjem dijelu desne polovice nalazi se rijetka i zaštićena endemska biljka „Velebitska degenija“ koja raste na području biskupije i naznačuje kontinentalni, gospićki dio biskupije. Ova nježna i skromna biljka prekrasnih žutih latica nalazi se i u službenom grbu Ličko-senjske županije te na kovanici hrvatskog novca od 50 lipa.
Plava boja pozadine na cijeloj desnoj polovici upućuje na jedinstvo kontinentalnog i primorskog dijela biskupije. Plava boja je istovremeno i boja neba i marijanska boja.
Između grba i biskupskog šešira nalazi se „Zlatni križ krbavskih biskupa“ s početka 13. stoljeća, za kojeg se drži da je pripadao već prvom krbavskom biskupu Mateju Maruti, koji je preminuo 1220. godine.
Ispod grba se nalazi biskupovo geslo uzeto iz spisa crkvene naučiteljice sv. Terezije Avilske „Bog sam dostaje“ – „Solo Dios basta“.

01 - krizic

Izvor: Crkva na kamenu/KTA