Komemoracija u Spomen parku “Bugojanski Fenix”

ZMIJAVCI – Udruga za spomen na Bugojansku skupinu Fenix – Zmijavci priredila je u subotu, 22. srpnja 2017. tradicionalnu komemoraciju i proslavu pete obljetnice otvaranja Spomen parka Fenix u Ivkušićima, Zmijavci.

Komemoracija se održala u Spomen parku, gdje je fra Fano Laco, župnik Zmijavaca izmolio molitvu odrješenja za devetnaest hrvatskih domoljuba koji su poginuli 1972. godine za Hrvatsku: Ambroz Andrić (rođ. u Tuzli 1939. – ubijen 1972. u zaselku Trmbusi, Blato na Cetini), Adolf Andrić (rođ. u Tuzli 1942. – ubijen 1972. u planini Raduši pokraj Gornjega Vakufa) Pavo Veger (rođ. 1039. u Vašarovićima pokraj Ljubuškoga – ubijen 1972. u zaselku Trmbusi, Blato na Cetini), Ilija Glavaš (rođ. 1939. u Lužanama pokraj Gornjega Vakufa – poginuo 1972. u selu Leksuri na planini Svilaji), Đuro Horvat (rođ. 1939. u Palinovcu pokraj Čakovca – zarobljen pokraj Jablaničkoga jezera, osuđen 1972. godine na smrt u Sarajevu i strijeljan 1973. u Sarajevu), Vejsil Keškić, (rođ. u Maloj Peći pokraj Bihaća – 1972. zarobljen blizu Prozora, osuđen i strijeljan u Sarajevu 1973.), Viktor Kocijančić (rođ. u Tinjanu pokraj Pazina – 1972. ubijen pokraj Raduše), Petar Bakula (rođ. u Rastoviću pokraj Posušja 1947. – 1972. ranjen na brani Peruča, kasnije likvidiran), Ludvig Pavlović (rođ. 1951. u Vitini pokraj Ljubuškoga – zarobljen prije prelaska u Hrvatsku, 1972. osuđen na smrt u Sarajevu, pomilovan, 20 godina robije, pod sumnjivim okolnostima poginuo kao pripadnik HVO-a u sukobu s JNA 1991. godine, na cesti između Tomislavgrada i Posušja), Mirko Vlasnović (rođ. 1932. u Zemuniku Gornjem, predao se u rodnom selu, osuđen u Sarajevu na smrt 1972., strijeljan 1973.), Ilija Lovrić (rođ. 1945. u Varvaritna pokraj Prozora, 1972. uhićen pokraj Tomislavgrada, lakše ranjen zajedno s Đurom Horvatom, likvidiran bez suđenja, mjesto pokopa nepoznato), Filip Bešlić (rođ. u Rastovači pokraj Prozora – 1972. poginuo u Leskurima na Svilaji), Stipe Ljubas (rođ. 1951. u Đakovu – 1972. poginuo u Leskurima na Svilaji), Vlado Miletić (rođ. 1946. u Ograđeniku pokraj Čitluka – 1972. poginuo pokraj sela Pribić kraj Livna), Vinko Knez (rođ. 1953. u Viškovcima pokraj Požege – 1972. zarobljen pokraj Han Ploča, iznad puta Gračanica – Gornji Vakuf, likvidiran bez suđenja), Ivan Prlić (rođ. 1951. u Sovićima pokraj Gruda – 1972. zarobljen i zacijelo likvidiran), Nikola Antunac (rođ. 1950. u Karlovcu – 1972. zarobljen pokraj Han Ploča, likividiran bez suđenja, mjesto pokopa nepoznato), Vilim Erček (rođ. 1939. u Žigrovcu pokraj Varaždina – 1972. zarobljen pokraj sela Rumboci, likvidiran bez suđenja, mjesto pokopa nepoznato) i Vidak Buntić (rođ. 1942. u Ograđeniku pokraj Čitluka, 1972. predao se između Zagvozda i Žeževice, zacijelo kasnije likvidiran).

Nakon hrvatske himne “Lijepa naša” u izvedbi Ivana Tolića, idejni začetnik Spomen parka Bugojanskoj skupini Fenix Stipan Ivkošić, u svom osjećajnom govoru, biranim riječima, prisjetio se vremena kada je Bugojanska skupina ubačena na prostor ondašnje Jugoslaviju, i to na područje Imotske krajine, Cetinske krajine i Bosne i Hercegovine, kako bi podigla pobunu i oslobodila Hrvatsku. “Pali ste hrabro u teškim vremenima, jer Hrvatska majka bijaše zarobljena. Imali ste nemjerljivo rodoljublje, hrabrost, utrli ste put do današnje naše slobode.”

Zatim je HKUD Fra Petar Bakula iz Posušja izveo glazbenu točku, a zatim su nazočne pozdravili: saborski zastupnik general Željko Glasnović, Marijan Buconjić, hrvatski uznik, Drago Marković, predsjednik Podružnice HSP-a Osijek i drugi. Nazočili su i branitelji i predstavnici brojnih braniteljskih Udruga, skupina domoljuba iz Istre “Ne damo Istru, Istra je naša”, te predstavnici i predsjednici 3. Imotske bojne…

Nakon toga slijedilo je prigodno druženje, te izvedba na guslama Mislava Milasa Hrvatski Fenix.

Prisjetimo se da je Stipan Ivkošić poznati politički imigrant iz Zmijavaca. Kao osamnaestogodišnjak 1964. odlazi u Francusku, a poslije u Ameriku, gdje se pridružuje hrvatskoj političkoj emigraciji. Dugi niz godina proveo je i u zatvorima. Jedan je od organizatora poznate Bugojanske skupine koja je poslana 1972. nakon sloma Hrvatskoga proljeća da potaknu pobunu u Hrvatskoj, protiv ondašnje komunističke vlade Jugoslavije. Skupina je, kao što je poznato doživjela slom, 19 njezinih sudionika poginuli su ili su uhićeni, a potom i strijeljani. U spomen na njih, njihovo junaštvo i odlučnost u borbi za samostalnost Hrvatske, Stipan Ivkošić je 2013. u svom rodnom zaselku Ivkošići u Zmijavcima otkrio spomen ploču svojim suborcima. Ovim činom iskazana je počast odvažnim Hrvatima iz tzv. Bugojanske skupine koja je u poznatoj akciji Feniks ušla na područje Jugoslavije 20. lipnja 1972. s ciljem rušenja komunističkoga režima. Bugojansku skupinu organiziralo je Hrvatsko revolucionarno bratstvo, osnovano 1961. godine u Australiji, a djelovalo je i u Europi te SAD-u, preteče današnje slobodne Hrvatske.

Na komemoraciji se okupio velik broj Stipanovih prijatelja, suboraca i mještana iz svih mjesta Imotske krajine, te domoljubi iz Istre, Slavonije, cijele Hrvatske, Francuske, Švedske, Australije, Amerike, Bosne i Hercegovine.

Dragica Zeljko Selak