Komisija ne raspravlja o svetosti bl. Stepinca, to nije upitno

Foto: www.flickr.com

Zadaća Komisije nije raspravljati o tome je li kardinal Stepinac kandidat za svetost ili nije, izjavio je za Hrvatski katolički radio predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić, koji je kao član Stalnoga vijeća HBK 3. ožujka, bio u posebnoj audijenciji kod pape Franje.

Uz njega su se sa Svetim Ocem susreli i ostali članovi: zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić i porečki i pulski biskup Dražen Kutleša.

Papu su izvijestili o stanju Crkve u Hrvatskoj, a bilo je govora i o radnom tijelu koje je inicirao Sveti Otac, a koje ima zadatak zajednički razmotriti ulogu blaženoga kardinala Alojzija Stepinca prije, za vrijeme i poslije Drugoga svjetskog rata.

– Što se tiče radne komisije ili radnog tijela sastavljenog od predstavnika Srpske pravoslavne Crkve i Katoličke Crkve, ona ničim ne ulazi u samu kauzu kanonizacije bl. Alojzija Stepinca – rekao je predsjednik HBK i dodao kako njihova zadaća nije raspravljati o tome je li kardinal kandidat za svetost ili nije, već je to učinila Kongregacija za kauze svetaca. Ovaj čin koji je Papa učinio na prigovor, odnosno na pismo patrijarha Irineja, kako je rekao zadarski nadbiskup, jest jedna dodatna ekumenska gesta: Hajde prije nego ga se proglasi svetim da vidimo sporne točke koje vi vidite, ne dirajući u njegovu svetost.

– I sam Sveti Otac i kardinal Parolin i svi s kojima smo razgovarali ne dovode uopće u pitanje njegovu svetost. On je svet i on će biti proglašen svetim, ali evo daje se mogućnost da njegovo proglašenje ne dođe, ili da dođe barem sa što manje predrasuda ili što manje prigovora s one strane s koje se prigovara. U tome kontekstu ne radi se uopće o osporavanju samoga čina kanonizacije, nego se radi o maloj odgodi za koju ne znamo koliko će biti, ali se nadamo da neće biti dugačka – kazao je mons. Puljić.

Nakon susreta sa Svetim Ocem članovi Stalnoga vijeća HBK su o detaljima spomenute radne skupine razgovarali s Papinim državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom kojega su izvijestili o članovima toga mješovitoga tijela, a to su zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, požeški biskup Antun Škvorčević, mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić, te profesori s Katoličkog sveučilišta dr. sc. Jure Krišto i dr. sc. Mario Jareb.

Članovi Stalnoga vijeća također su imali radni susret s državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom i s predsjednikom Papinskoga vijeća za promicanje jedinstva kršćana kardinalom Kurtom Kochom.

Izvor: Crkva na kamenu/Laudato.hr