Misa za domovinu Hrvatsku

Foto: http://www.zg-nadbiskupija.hr/

ZAGREB – U povodu Dana državnosti u subotu, 25. lipnja misu za Domovinu u crkvi Sv. Marka na Gornjem Gradu u Zagrebu predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. U koncelebraciji su bili i križevački vladika Nikola Kekić, vojni biskup Jure Bogdan, generalni tajnik HBK mons. Enco Rodinis, zamjenik biskupskog vikara za grad Zagreb mons. Zvonimir Sekelj, te drugi svećenici, uz asistenciju trajnog đakona Krunoslava Mihaela Kičinbačija.

Uz mnoštvo vjernika, misi je nazočila i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner, predsjednik Hrvatske vlade Tihomir Orešković, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, kao i drugi predstavnici političkih, kulturnih i znanstvenih institucija, te braniteljskih udruga.

Prije početka mise, dobrodošlicu je izrekao domaći župnik mons. Franjo Prstec.
Uvodeći u euharistijsko slavlje, kardinal Bozanić čestitajući Dan hrvatske državnosti, naglasio je kako je ovo euharistijsko slavlje prigoda Bogu “zahvaliti za primljene darove i da molimo pomoć za sadašnjost i budućnost”.

U propovijedi je kardinal Bozanić podsjećajući na povijesne datosti od prije 25 godina, ukazao na riječi svoga prethodnika na stolici zagrebačkih nadbiskupa blažene uspomene kardinala Franje Kuharića iz kojih je vidljiva njegova strepnja i duboka zabrinutost. “Mi kao vjernici i građani svjesni smo važnosti takve odluke, ali isto tako svjesni smo složenosti i ozbiljnosti naše cjelokupne situacije. Stoga svim vjernicima upućujemo poziv na molitvu da Svemogući Bog rasvijetli misli i savjesti svih odgovornih u odlukama da se postigne pravedni mir u kojem će svi građani Hrvatske imati mogućnost da žive svoje puno ljudsko, vjersko i nacionalno dostojanstvo. To želimo svim narodima ovih prostora. Neka ta Deklaracija bude velika povelja mira, međusobnog poštovanja u pravednosti i slobodi.”

Ovo što se sada događa pod svodovima drevne crkve Sv. Marka evanđelista na Gornjem gradu misno je slavlje, a svaka misa opire se trendu zaborava. Sudjelujući na misi, ne samo da sakramentalno izgrađujemo kulturu sjećanja na Božju prisutnost i pobjedu po Isusovoj muci, smrti i uskrsnuću, nego ovdje i sada živimo, ovdje i sada naviještamo i ponazočujemo Isusovu žrtvu na križu, a to će tako biti i kad nas više ne bude na zemlji. Nema zaborava i nema nikakve dvojbe: Krist je prisutan ovdje i sada, Crkva je ovdje i sada, a danas u ovom euharistijskom slavlju smijemo biti ponosni što Bogu zahvaljujemo za državu Hrvatsku koja je ovdje i sada. Unatoč svim teškoćama kroz koje danas prolazi naša Domovina, mi nismo došli ovamo jednostavno obilježiti jubilej hrvatske državnosti. Ovdje smo se okupili na slavlju zahvalnosti Bogu za postojanje hrvatske države, naše „junačke zemlje mile”. Ovdje smo se okupili da zahvalimo Bogu za državnost i slobodu koje su nam po žrtvi prolivene krvi hrvatskih branitelja, unatoč progonima i rušenjima, te tegobnom putu demokratskoga dozrijevanja, darovane živjeti posljednjih četvrt stoljeća, rekao je kardinal Bozanić.
U ovih dvadeset i pet godina života neovisne i slobodne Hrvatske kojih se danas spominjemo, sažete su rijeke najsnažnijih osjećaja ushita, pobjeda, sebedarja, vjernosti i zajedništva, života i umiranja za druge, istinske pobožnosti i nastojanja oko dobra. Ali jednako tako u tih dvadeset i pet godina u Hrvatskoj susrećemo i gorke trenutke sebičnosti i razdora, izdaja i podjela, nepoštovanja drugog čovjeka i vlastite Domovine, previše površnosti i kratkovidnosti, grubosti i neosjetljivosti, ucjena, zanemarivanja i izazivanja Boga nevjernošću, rekao je kardinal Bozanić, te nastavio: “Božja riječ nikada ne ostaje na beznađu. Ona nas i danas poziva da pred Gospodina iznesemo svoje osjećaje, da mu uputimo molitvu za Domovinu, da pred njegovo lice ‘izlijemo svoje srce'”.

Kardinal je posvijestio kako je današnja molitva i zahvala očitovanje naše zahvalnosti Bogu i pouzdanja u njega. “Ona je znak da prihvaćamo da nas on vodi i želje da nas oslobodi svake sebičnosti kojom se udaljavamo od svoje sreće i dobra Domovine”.

Nadalje je istaknuo da povijesni događaji devedesetih godina prošloga stoljeća označuju početak suvremene povijesti za hrvatski narod.

Oni su za nas od presudne važnosti. Ti događaji predstavljaju prekretnicu i novi početak za narod i Domovinu Hrvatsku. Potrebno je stoga čuvati, tumačiti i novim naraštajima prenositi spomen na te presudne događaje zadnjega desetljeća dvadesetoga stoljeća. Oni rasvjetljuju temeljna pitanja našeg nacionalnog i državnog identiteta. S tim događajima započinju i suvremeni demokratski procesi hrvatskoga društva, koje vapi za novim zajedništvom i dijalogom, poručio je kardinal Bozanić, te upozorio kako našu sadašnjost opterećuje i zamagljuje pogled u budućnost neprestano vraćanje temama naše prošlosti.

Sve što je povezano s predratnim, ratnim i poslijeratnim razdobljima i s velikim zlima: fašizmom, nacizmom i komunizmom, prepustimo studiju i znanstvenom istraživanju. Neka se u našoj javnosti napravi odmak od neprestanog vraćanja tim temama koje ipak pripadaju prošlosti i ne trebaju opterećivati našu sadašnjost koja se nalazi pred novim izazovima i stremljenjima. Ne treba se politika baviti tim pitanjima. Njezina je zadaća samo uspostaviti državne znanstvene nadstranačke institucije za istraživanje i proučavanje tog razdoblja i potporom osigurati njihov rad, poručio je kardinal.

U ovoj prigodi kardinal se osvrnuo na lik bl. Alojzija Stepinca, te rekao „na današnji blagdan postaje jasnije zašto lik i djelo našega blaženoga Alojzija Stepinca neki smatraju prijetnjom do te mjere, da mu se ni ime, niti časno djelovanje ne smije u svijetu valjda ni spomenuti. Dobro vidimo: ne može biti problem u njegovu djelovanju o kojemu je svoj sud dala ne samo povijesna ekspertiza, nego i samo nebo. Jedini je problem to što blaženi Alojzije predstavlja za Hrvatsku danas. Njegov lik, jer okuplja Hrvatsku, jer se uz njegov grob sastaje narod i sva povijest, nezaobilazni je dio hrvatskog identiteta, i zato on smeta. Znali su njegovi progonitelji: makne li se Stepinca, nema ni Hrvatske kakvu poznajemo. Nagrdi li se Stepinčev lik, nagrdila se i Hrvatska. Baci li se ljaga na Stepinca, stigmu će nositi čitava nacija. No, odavde kao Crkva poručujemo: Bog je već proslavio svetost Alojzija Stepinca i tko god ide protiv njegova lika, ide protiv Boga. A to je bitka koju nitko ne može dobiti”.

Domovina će nam biti onakva kakvi smo mi, a treba je nastaviti graditi ni po čijoj mjeri osobnoga interesa, nego samo po mjeri zajedničkoga dobra svih ljudi koji u njoj žive. Zahvala Bogu za hrvatsku državnost i čestitka svima na njezinom jubileju, neka se slije u molitvu Bogu da u Hrvatskoj bude mjesta za sve ljude i sve opcije koje joj žele dobro, da nestane podjela, da poraste pravednost i odgovornost na svim razinama, da ne pokleknemo pred interesima velikih, i napose da ponovno otkrijemo ljubav koja spaja ovaj narod i sve stanovnike ove zemlje. Neka nas na tom putu vazda prati vjerni zagovor Presvete Bogorodice Marije, Kraljice Hrvata i utjeha Božjega milosrđa, rekao je kardinal, te homiliju zaključio molitvom „Znamo, često smo u našoj povijesti pokazali da nismo dostojni da Gospodin uđe pod naš krov, ali on je svejedno došao i ostao s nama. Prilazimo Ti, Isuse, sada u slavlju naše Domovine, kao sinovi i kćeri ove Crkve, koji Te mole: samo reci riječ, i ozdravit će čovjek, narod i zemlja ova Hrvatska!”.

Misu je pjevanjem uveličao Oratorijski zbor crkve sv. Marka „Cantores sancti Marci” pod ravnanjem mo. Jurice Petrača i orguljsku pratnju Pavla Mašića.

Izvor: Crkva na kamenu/IKA