Misa u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja

Foto: www.franjevacki-samostan-knin.hr

KNIN – U povodu Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja u petak 5. kolovoza u crkvi Gospe Velikoga hrvatskog krsnog zavjeta u Kninu svečano euharistijsko slavlje predvodio je umirovljeni šibenski biskup Ante Ivas u zajedništvu sa šibenskim biskupom Tomislavom Rogićem i vojnim biskupom Jurom Bogdanom. U koncelebraciji su bili i provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joško Kodžoman, generalni vikar Vojnoga ordinarijata o. Jakov Mamić, OCD, vojni i policijski kapelani kao i drugi svećenici.
Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj u Kninu je ovoga dana proslavio i blagdan nebeske zaštitnice Gospe Velikoga hrvatskog krsnog zavjeta.
Prije početka mise riječ pozdrava predsjednici RH Kolindi Grabar-Kitarović, predsjedniku Hrvatskog sabora Željku Reineru i predsjedniku Vlade Tihomiru Oreškoviću, te drugim državnim i vojnim dužnosnicima, hrvatskim braniteljima, obiteljima poginulih i nestalih branitelja uputio je biskup Rogić.
Biskup Bogdan propovijed je započeo riječima „Danas u kraljevskom gradu Kninu srce hrvatsko kuca jače, jer njegove su misli i osjećaji usmjereni prema jednom povijesnom događaju – pobjedi hrvatske vojske koja nas je dovela do slobode i mira. U ovoj misi molimo Boga za svoju zemaljsku domovinu Hrvatsku: da ljudima na položaju podari mudrosti, a građanima poštenja i zauzetosti kako bi još više među nama ojačali sloga i pravda, mir i napredak”.
Biskup Bogdan istaknuo je i kako se ove godine spominjemo 25. obljetnice hrvatske samostalnosti, te dodao: „kao što smo devedesetih godina protekloga stoljeća nošeni nadom odlučno krenuli u demokraciju i slobodu, i danas smo prožeti i nošeni istom nadom u bolju budućnost”.
Osvrnuvši se na obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, biskup je istaknuo da „taj dan u nama posvješćuje i produbljuje nadu da možemo više, bolje i zauzetije graditi ovu zemlju u međusobnom zajedništvu i zajedništvu europskih naroda. Zajedništvom smo postigli slobodu. Zajedništvom smo izborili svoju samostalnu domovinu. Imamo mnoge mogućnosti, imamo snage, imamo prirodne ljepote i bogatstva, imamo ljude. Treba nam mudro, kompetentno, trijezno i samoprijegorno vodstvo koje živi za svoj narod i za svoju Domovinu. I upravo stoga valja vrlo odgovorno pristupiti izborima koji su ispred nas”.
U nastavku propovijedi biskup Bogdan osvrnuo se na prvo misno čitanje iz Knjige Sirahove iz kojeg progovara Božja Mudrost. Citirajući redak „Ja sam majka lijepe ljubavi i straha i spoznanja i svetog ufanja”, istaknuo je kako se samo tu „spominju četiri Marijine vrline, četiri stožerne vrline koje su i nama danas potrebne kako bismo mladim naraštajima pružili razloge života i nade”.
Uz prvu vrlinu „ljubav” rekao je: „lijepa ljubav je plemenita, velikodušna i milosrdna ljubav koja se uzdiže do Boga, a ne zaboravlja potrebe svojih bližnjih. To je ljubav koja je vodila hrvatske branitelje kad su se s krunicom oko vrata suprotstavili agresiji i izvojevali pobjedu. Njihov primjer potiče i obvezuje sve hrvatske građane na ljubav prema obitelji i domu, na veće i zauzetije zalaganje za opće dobro”. Uz drugu vrlinu „strah Božji” podsjetio je kako je to jedan od sedam darova Duha Svetoga. „Tko se Boga boji, ne treba se strašiti ni nevolje, ni bolesti, pa čak ni smrti, jer ga na svakom koraku prati i štiti Božja dobrota. Strah Božji je unutarnja snaga koja nas trajno potiče da poštujemo Božja i ljudska prava, jer je čovjek stvoren na sliku i priliku Božju. Hrvatski branitelji, vođeni ovom vrlinom, časno su i pošteno stali u obranu sigurnosti i slobode svoga naroda”, istaknuo je propovjednik te uputio na činjenicu da „Crkva jasno naučava da je, pod određenim uvjetima, opravdano posegnuti za zakonitom obranom vojnom silom”. Podsjetio je kako su ti uvjeti bili ispunjeni u Domovinskom ratu. „Zato danas s ponosom slavimo Dan pobjede. Mi smo branili vlastitu domovinu. To je bila naša ljudska i moralna obveza. Kako jučer tako i danas. Ono što želimo sebi i svome narodu to želimo svim narodima svijeta, i onima blizu i onima daleko: slobodu, sigurnost i ravnopravnost svih građana u vlastitom domu”, rekao je.
Spoznanje istine istaknuo je biskup Bogdan kao treću vrlinu, te pojasnio: „naši su se branitelji borili za Hrvatsku u kojoj će vladati sloboda, istina i pravda. Borba protiv totalitarističke ideologije smješta se u širi kontekst borbe dobra i zla o kojoj govori Knjiga Otkrivenja”. Dodao je kako je „vrlina upoznavanja istine, otvorenost prema istini, uspješno sredstvo protiv ideologija i zastranjenja svih vrsta. Prijeko nam je potrebna ova vrlina na današnjoj veletržnici svjetonazora u kojoj se tako lako gubi ljudsko dostojanstvo. Suprotstaviti se odlučno razornim ideologijama prošlih totalitarističkih sustava i njihovim izdancima! Potrebno je prepoznati i smjelo odbaciti i nove ideologije koje žele izobličiti ljudsku narav, brak i obitelj! Za ovo se isplati boriti, a našim mladima jasno se tako očituju istinski razlozi života i nade”.
Kao četvrtu vrlinu istaknu je nadu. Blažena Djevica Marija je majka svetog ufanja, svete nade. Ona je Žena nade. Marija je majka svete nade: ona zna da budućnost nije u rukama silnika i oholica, nego u Božjim rukama. Bog je gospodar povijesti koji uzvisuje neznatne, gladne napunja dobrima i sve nas prihvaća u svoj milosrdni zagrljaj, rekao je. „Naši su branitelji spremno izložili svoje zdravlje i živote jer su bili ispunjeni nadom da će pravda pobijediti i da Hrvatska može postati mjesto mira i blagostanja. Tome su se nadali u teškim ratnim vremenima kada baš i nije bilo izvanjskih pokazatelja da je ta nada opravdana, ali imali su čvrsto, unutarnje jamstvo da im nada nije uzaludna. Tako i unatoč današnjim izazovima naša nada ne smije doći na manje, ne smije posustati, jer nada nije samozavaravanje”, pojasnio je biskup.
Blažena Djevica Marija izvrsna je učiteljica vrlina koje su nam potrebne danas u Hrvatskoj kako bismo mladim naraštajima pružili razloge života i nade. Marija je osjetljiva na potrebe drugih i spremna pomoći. Pokretačka su joj snaga čista ljubav prema Bogu i djelotvorna ljubav prema bližnjemu. Ona je žena vjere i ideala, bez obzira na poteškoće i nesklone joj društvene okolnosti, rekao je biskup Bogdan, te propovijed zaključio molitvom „Presveta Bogorodice Marijo, Majko i Odvjetnice naša, Gospo Velikoga hrvatskog krsnog zavjeta, moćna zaštitnice naše Vojne biskupije brani i štiti sve nas. Sve potrebe roda našeg i Domovine naše stavljamo u tvoje ruke. Zajedno s hrabrim pastirom i mučenikom blaženim Alojzijem Stepincem te drugim svecima i mučenicima, roda našeg i Crkve naše, zagovaraj nas kod Boga. Neka nikad u nama ne ugasne nada i zauzetost za bolji život ovdje u zemaljskoj Domovini iz koje u vjeri stremimo punini života u nebu – u Vječnoj domovini. Amen.”
Prije blagoslova, predvoditelj slavlja biskup Ivas vjernike je pozvao da Božji blagoslov i mir zažele svoj braći i sestrama u domovini Hrvatskoj, pa i onima koji danas nisu mirna srca. Mi svima želimo Božji blagoslov, Božji mir srca i duše. Neka to bude naš dar danas našoj Hrvatskoj, rekao je biskup Ivas.
Misno slavlje pjevanjem je animirao zbor kninske župe sv. Ante te Klapa Sv. Juraj HRM.

Izvor: Crkva na kamenu/IKA