Održano 24. Hrvatsko vojno-redarstveno hodočašće u Mariju Bistricu

Foto: http://vijesti.hrt.hr

MARIJA BISTRICA – Tradicionalno, 24. po redu Hodočašće hrvatske vojske, policije i branitelja u Mariju Bistricu održano je u nedjelju, 2. listopada.
Nakon što su u svečanom hodu na prostor Crkve na otvorenom bl. Alojzije Stepinac pristigli Pješački ešaloni, svečani i počasni dio, te stjegonoše, euharistijsko slavlje je u zajedništvu s vojnim biskupom u BiH Tomom Vukšićem i predstavnicima vojnih ordinarijata i vikarijata iz Slovačke i Slovenije, te vojnim i policijskim kapelanima, kao i rektorom bistričkoga svetišta mons. Zlatkom Korenom i novoimenovanim rektorom preč. Domagojem Matoševićem predvodio vojni biskup u Republici Hrvatskoj Jure Bogdan.
Na misi je sudjelovala vrhovna zapovjednica Oružanih snaga predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, te predstavnici Hrvatskoga sabora i resornih ministarstava.
Na početku propovijedi, biskup Bogdan je rekao „naš je ljudski život obilježen susretima i događajima, žalostima i radostima, dragim osobama koje nas prate. Sve to, na neki način, možemo pronaći ovdje u Mariji Bistrici. Pogledajmo prostor oko sebe – u njemu se očitava ljudski život. Ovdje smo na polju naših susreta, našega svakodnevnog života. Kao hrvatski vojnici i policajci brinemo se za opće dobro i sigurnost naše Domovine. Želimo dati ono najbolje od sebe – u profesionalnom i ljudskom smislu. Tik uz nas je crkva, Očev dom koji nam pruža potporu i sigurnost, hrani nas riječju i sakramentima. U njemu nas svojom ljubavlju i blizinom očekuje Majka Marija, naša Gospa Bistrička. S druge strane je Kalvarija. Dobro znamo, a mnogi su od nas to i osobno iskusili: život uključuje patnju i žalost, razočaranja i promašaje, grijeh i zlo. Na Kalvariji nam Isus daje Mariju za majku, te tako ona postaje dio našega života”.
U nastavku propovijedi biskup se usredotočio na obitelj „sastavni dio Božjega stvoriteljskog i otkupiteljskog plana”, rekavši da je u Božjem naumu obitelj „prvo mjesto očovječenja osobe i društva” te „kolijevka života i ljubavi” kako je u apostolskoj pobudnici „Christifideles laici„ naglasio i papa Ivan Pavao II. U tom je kontekstu podsjetio i kako je i Isus Krist, u kojem se Bog na osoban način objavljuje, započeo svoj ovozemaljski hod upravo u obitelji.
Obraćajući se očevima i majkama, biskup je naglasio kako su oni prvi vjerovjesnici svojoj djeci te im je poručio: „Crkva računa na vas, na vašu vjeru i ljubav. Vaš obiteljski ‘vjeronauk’, riječju a još više primjerom, preduvjet je za učinkovitost naših pastoralnih pothvata, kateheza i propovijedi. Štoviše, obiteljski odgoj u vjeri jamstvo je sretne budućnosti vaše djece”. Nadalje, propovjednik je naglasio kako je temelj svake obitelji brak muškarca i žene. „Brak ne proizlazi iz ljudskoga dogovora, pravnih običaja, kulturnih ili povijesnih okolnosti. Crkveni nauk utemeljen u Božanskoj objavi, o braku, obitelji i ženidbi je jasan. Isus Krist uzdigao je brak na dostojanstvo sakramenta, time prema KKC „kršćanska ženidba postaje učinkovit znak, sakrament saveza Krista i Crkve”, a to se odražava u sljedećim značajkama braka: cjelovitost uzajamnoga predanja muža i žene, njihovo jedinstvo i vjernost, nerazrješivost njihovoga zajedništva i otvorenost životu.
Obraćajući se supružnicima, biskup Bogdan je rekao „svojom ljubavlju i vjernošću pružate dragocjeno svjedočanstvo ljepote i smisla bračnoga života. Vaš primjer potiče mlade da, unatoč gospodarskim teškoćama i povremenim modnim trendovima, ne odustaju od sklapanja braka te svoju privolu izreknu pred Božjim oltarom”, rekao je, te dodao: „iz zdravoga braka proizlazi zdrava obitelj. Obitelj je ključna za rast pojedine osobe i čitavoga društva”. Obitelj je prvo ljudsko društvo. Kao takva ona prethodi i društvu i državi. Iz toga proizlazi obveza promicanja i zaštite obitelji, a „zaštita obitelji uključuje da se tim imenom ne nazivaju bilo koji oblici suživota odraslih i maloljetnih osoba”. Ukazujući na definiciju obitelji, biskup je ustvrdio, kako je „sasvim normalno da definicija braka kao životne zajednice žene i muškarca uđe u državne ustave”.
Nadalje je istaknuo kako je svako obiteljsko pravo dio kulturnog identiteta jednog naroda. „Ono također mora biti i odraz sustava vrijednosti i njegove pravne stečevine. Obiteljsko pravo mora posebice štititi obitelj temeljenu na braku, dostojanstvo, važnost i ulogu roditelja. Potrebno je ulagati u stručnjake koji propise primjenjuju – u socijalne radnike – izgubljenu i degradiranu struku, koji su prvi na redu da pomognu obiteljima, u obiteljska savjetovališta, u suce koji često djeluju ne samo kao suci, već i kao pomiritelji”. Istaknuo je i važnost konkretnih mjera za zaštitu i potporu obitelji, te podsjetio kako Crkva u svom društvenom nauku, ističe nužnost takozvane „obiteljske plaće”, to jest plaće koja će omogućiti uzdržavanje ne samo zaposlenika nego i njegove obitelji.
Na potezu su i država i poslodavci. Bez zdravih i stabilnih obitelji nema budućnosti. To bi trebalo biti jasno svakome, bez obzira na svjetonazorsko ili političko opredjeljenje. Stoga u svim gospodarskim i razvojnim programima treba voditi računa o obitelji i njezinim pravima. Znamo za financijsko i ekonomsko stanje naše zemlje, ali istodobno ne zaboravimo da je svako ulaganje u obitelj – ulaganje u budućnost hrvatske države i Europe.
Međutim, nisu na potezu samo politički i društveni čimbenici. Osobito ste vi, drage obitelji, pozvane prepoznati svoje dostojanstvo i obnoviti se u vjeri. Bez ove unutarnje obnove, sve će izvanjske mjere ostati neučinkovite, poručio je biskup Bogdan.
Osvrćući se na misno Evanđelje, u kojem Isus od nas ne traži veliku vjeru, nego samo malu vjeru, vjeru veličine gorušičina zrna, biskup Bogdan je rekao „ova vjera gorušičina zrna iz današnjeg evanđelja sasvim je jednostavna i praktično primjenjiva u obiteljskom životu, primjerice: znak križa na početku i svršetku dana, zajednička molitva za stolom, radosno sudjelovanje na nedjeljnoj svetoj misi, redoviti ispit savjesti i osobna ispovijed, prepoznavanje potrebitih u susjedstvu, pomoć starima, bolesnima, napuštenima. S malim djelima ljubavi možemo puno postići”.
Obitelj je temeljna jezgra društva i Crkva u malome. Obitelj je naša prošlost: tu smo nikli, odrasli, primili dar vjere. Obitelj je naša sadašnjost: tu živimo, ostvarujemo se, preuzimamo odgovornost jedni za druge nošeni snagom Božje ljubavi i vođeni Njegovim zapovijedima. Obitelj je naša budućnost: mladim naraštajima pružamo „razloge života i nade” kako bi oni očuvali lijepi poklad vjere i hrabro se suočili s novim izazovima. Kuda god nas vodio naš životni put, Gospodin nam je blizu u svojoj Crkvi. Dao nam je Presvetu Djevicu Mariju za Majku: ona je naše sigurno utočište i najbolja odvjetnica i savjetnica. Započnimo malim, ali odlučnim koracima. Upustimo se u logiku gorušičina zrna. Bog će ga umnožiti i dati da donese stostruk plod na dobrobit naših obitelji i hrvatskoga naroda, naše domovine i svijeta, rekao je na kraju propovijedi biskup Bogdan.
Nakon popričesne molitve, riječ zahvale uputio je generalni vikar Vojnoga ordinarijata dr. Jakov Mamić, OCD.
Euharistijsko slavlje uveličao je Orkestar OS RH pod ravnanjem pukovnika mo. Miroslav Vukovojac Dugan i Klapa HRM „Sv. Juraj” uz orguljsku pratnju mo. Ivana Ščepanovića.
Hodočašće hrvatske vojske, policije i branitelja završit će u poslijepodnevnim satima pobožnošću križnoga puta na Bistričkoj Kalvariji koju će također predvoditi biskup Bogdan.

Izvor: Crkva na kamenu/IKA