Osnovan Karmel Božjeg Milosrđa u Dubrovniku

Foto: http://www.dubrovacka-biskupija.hr/

DUBROVNIK – Na blagdan Fatimske Gospe 13. svibnja u Dubrovniku je utemeljeno i od dubrovačkoga biskupa mons. Mate Uzinića na probno razdoblje priznato – privatno vjerničko društvo u vidu osnutka crkvene obitelji posvećenoga života biskupijskoga prava pod nazivom: Karmel Božjeg Milosrđa – pustinjačko-misionarska zajednica braće i sestara Milosrdnog Isusa i Blažene Djevice Marije od Gore Karmela.

Karizmu zajednice obilježava pustinjački karmelski duh u povezanosti sa specifičnim apostolatom duhovnosti i novom evangelizacijom, osobito među mladima, te duh Božjega Milosrđa. Braća i sestre karizmu će utjelovljavati zajednički, osobito kroz zajedništvo u molitvi i apostolatu, kako je to slučaj u brojnim zajednicama koje su, kao novi oblici posvećenog života, nastale posljednjih desetljeća diljem svijeta, odgovarajući na potrebe aktualnoga vremena.

Na euharistijskome slavlju kojim je, nakon čitanja biskupova dekreta o osnutku, obilježen početak Karmela Božjeg Milosrđa, mons. Uzinić je potaknuo pokretače zajednice s. Maju Pavlu Bašić i br. Dražena Mariju Vargaševića, u zajedništvu s još jednom kandidaticom, da po uzoru na sv. Petra odgovore na Isusov poziv na veću ljubav. Potom je, u ozračju spomena na fatimska ukazanja Blažene Djevice Marije, usporedio sadašnje probleme u Hrvatskoj s onodobnim ratnim i sekularizirajućim prilikama u Portugalu, izražavajući želju da nova zajednica pridonese duhovnoj obnovi naroda. Uz to je istaknuo da budućnost ima pokazati njezin značaj.

Statut zajednice priznat je ad experimentum na tri godine, a zajednica će otpočeti svoj hod na otoku Koločepu ili Kalamoti pri crkvi sv. Marije Velike. U dekretu osnutka privatnoga vjerničkog društva biskup je izrazio želju da primjer Milosrdnog Isusa, po zagovoru Blažene Djevice Marije od Gore Karmela, bude i ostane trajni poziv na nasljedovanje sadašnjim i budućim članovima Karmela Božjeg Milosrđa, njima na spasenje, a na korist cijele svete Crkve.

 

Izvor: Crkva na kamenu/http://www.dubrovacka-biskupija.hr/