Počeo 28. susret hrvatskih misionarki i misionara

Foto: IKA

DUBROVNIK – Tradicionalni 28. susret hrvatskih misionarki i misionara, čiji domaćin je ove godine Dubrovačka biskupija, započeo je u ponedjeljak 4. srpnja koncelebriranim misnim slavljem u dubrovačkoj katedrali. Misu je predvodio dubrovački biskup Mate Uzinić uz koncelebraciju predsjednika Vijeća HBK za misije hvarsko-bračko-viškog biskupa Slobodana Štambuka, nacionalnog ravnatelja Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj Antuna Štefana, nacionalnog ravnatelja Papinskih misijskih djela u BiH Ivana Štironju, pristigle misionare i predstavnike PMD-a drugih nad/biskupija.
U propovijedi biskup Uzinić rekao je misionarima kako se njihovo poslanje naziva misija “ad gentes”, odnosno poslanje Crkve svim narodima, osobito onima koji ne poznaju ili ne priznaju Krista te da njihova prisutnost i poslanje nosi dvije poruke. “Prva poruka je ona o vašoj vjeri koju želite prenijeti svojom nazočnošću”, rekao je biskup te dodao kako njihova misija u današnjem vremenu velikih promjena i kriza prolazi krizu identiteta, kojoj je pridonijela i sama Katolička Crkva izjavama s Drugog vatikanskog koncila o tome da se Kristovo vazmeno otajstvo ne odnosi samo na Kristove vjernike nego i na sve ljude dobre volje u čijim srcima milost nevidljivo djeluje. “Upravo u toj krizi moramo napraviti nove odlučne izbore, jer riječ crisis označava izbor, preokret. Ovo vaše ‘misionari’ nam objašnjava da u pozadini tog vašeg biti misionari doista postoji prava vjera”, rekao je. Propovjednik je dalje objasnio kako se tu radi o onoj vjeri koja navješćuje istinu Radosne vijesti, istinu koja mijenja i može mijenjati živote svih. Istina o kojoj se ne smije šutjeti, kako zbog njezinog značaja i sadržaja, tako i zbog vrijednosti koje može unijeti u živote drugih. “Upravo u tom vidu ono vaše biti misionari i navješćivati evanđelje Isusa Krista ne želi istinu o Kristu nikome nametnuti nego ponuditi. I upravo ta poruka koju prenosite drugima ozdravljuje vas, ali i one kojima je želite prenijeti”, istaknuo je propovjednik.
Kao drugu poruku dubrovački biskup istaknuo je Božje suosjećanje s čovjekom. Nadovezao se na ulomak iz knjige proroka Hošea koji govori kako se Bog predstavio kao vječni muž i zaručnik svog naroda kako bi mogli spoznati da je On Gospodin koji ljubi, suosjeća i koji je nježan. Biskup je rekao misionarima kako po toj poruci omogućuju Gospodinu da preko njihovih misijskih putova dođe do periferija i do onih koji boluju, kako fizički tako i duhovno, te da susrevši se s njime ozdrave od svojih poteškoća i problema. Mons. Uzinić dodao je i nekoliko misli iz ovogodišnje poruke pape Franje za Svjetski misijski dan: “Vjera je Božji dar, a ne plod prozelitizma; ipak, ona raste zahvaljujući vjeri i ljubavi. Svaki narod i kultura ima pravo primiti poruku spasenja koja je Božji dar za sve”. Upravo je to pravo dubrovački biskup istaknuo kao “zadaću i dužnost svih nas, pogotovo u Jubileju milosrđa u kojem papa Franjo na takvo misijsko poslanje stavlja novo svjetlo, prikazujući ga kao veliko djelo milosrđa”. “To što smo mi postali vjernici, to što smo mi povjerovali je znak Božjeg milosrđa prema nama koje postaje dužnost koju svatko od nas ima da na svoj način to Božje djelo milosrđa ponudi i drugima”, rekao je biskup. Ponovno se osvrnuo na poruku pape Franje u kojoj Papa primjećuje nazočnost žena u misijskom poslanju, između ostalog i zato jer je u dubrovačkoj katedrali bilo 8 misionara i 11 misionarki, i koji kaže kako se žene prikladno na ženski način suočavaju s problemima ljudi, ali i da na taj način podsjećaju da je Crkva majka.
Propovjednik je poručio da premda nisu svi poslani u misije “ad gentes”, “da smo ipak svi poslani i pozvani biti s misionarima na dva načina”. “Dajući im materijalnu pomoć kako bi mogli organizirati svoje poslanje i kako bi mogli u onom tjelesnom i duhovnom smislu pokazati blizinu Crkve, da je Bog u životnoj stvarnosti muž i zaručnik. I podržavajući ih molitvom, kako bi ono Gospodinovo poslanje koje nam je svima dano, mogli vršiti uvijek s pravom vjerom i pravom ljubavlju”, zaključio je mons. Uzinić.
Na početku misnog slavlja delegat Dubrovačke biskupije za misije don Frano Markić, bivši misionar i župnik župe sv. Marije Magdalene Putniković, predstavio je pojedinačno svaku misionarku i misionara, a na kraju je za domaćinstvo dubrovačkom biskupu zahvalio ravnatelj PMD-a u Hrvatskoj vlč. Štefan koji je iskoristio prigodu kako bi čestitao 50. obljetnicu svećeništva mons. Štambuku.
Misno slavljem pjesmom su animirali katedralni madrigalisti predvođeni Margit Cetinić.
Poslije mise katedralni župnik don Stanko Lasić održao je kratko predavanje misionarima o povijesti katedrale te im pokazao Moćnik katedrale u kojem se čuvaju moći svetaca.
Ovogodišnji 28. susret hrvatskih misionarki i misionara u Dubrovačkoj biskupiji traje do četvrtka 7. srpnja. Na njemu sudjeluje pedesetak sudionika među kojima su hrvatske misionarke i misionari pristigli iz Tanzanije, Zambije, DR Konga, Perua, Haitija, Solomonskih otoka, Ekvadora, Islanda, Kosova, Albanije, Mozamika i Ugande. Službeno otvorenje susreta bilo je u utorak 5. srpnja ujutro u Učeničkom domu “Paola di Rosa” na Ilijinoj glavici u Dubrovniku.

Izvor: Crkva na kamenu/IKA