Proslava Dana Hrvatskoga katoličkog sveučilišta

Foto: http://www.zg-nadbiskupija.hr

ZAGREB – Svečanim činom blagoslova Velike dvorane, kojeg je predvodio državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin, započela je u ponedjeljak 30. listopada 2017. proslava Dana Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Akademski čin otvorio je zagrebački nadbiskup i veliki kancelar Hrvatskog katoličkog sveučilišta kardinal Josip Bozanić, istaknuvši kako nas prisutnost državnog tajnika kardinala Parolina potiče da se uključimo u široke obzore univerzalne Crkve, u povijesni hod naroda i nacije te ujedinimo napore traženja i nastojanja za dobro čovječanstva u kompleksnim povijesnim okolnostima današnjice. Ovaj je kampus od samoga početka i gradilište, što se može i danas vidjeti. To govori o svijesti i pogledu prema onomu što je bitno i veoma važno, ali i o nemogućnostima s kojima se treba nositi te strpljivo i ustrajno graditi. A djelo kojem se danas radujemo Crkva zagrebačka daje mladim naraštajima da bude u funkciji izobrazbe i odgoja, znanosti i kulture – kazao je kardinal Bozanić, dodajući da danas još jasnije vidimo da su izobrazba i odgoj, znanost i kultura, područja na kojima se čuvaju i razvijaju temeljne vrijednosti, izložene opasnostima kojima se u njih pokušavaju ugraditi nove razorne ideologije. Neka i ova dvorana i naš današnji susret bude pomoć da suvremeno hrvatsko društvo toliko puta zagušeno i stegnuto strahom pred budućim i u strepnji za zemaljskim, bude nošeno svježinom Božjega Duha, njegovom istinom i njegovim svjetlom – zaključio je kardinal Bozanić.

Okupljenima se potom obratio rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić, koji je naglasio kako je ova dvorana jedna od najvećih investicija u području znanosti u Hrvatskoj, ostvarena zahvaljujući Zagrebačkoj nadbiskupiji. Rektor je zahvalio kardinalu Bozaniću na brizi i očinskoj potpori, koju kao osnivač ovog Sveučilišta stalno pokazuje, a gostu HKS-a, kardinala Parolina zamolio da Svetom Ocu Franji poruči kako u Zagrebu postoji katoličko sveučilište koje želi pomoći mladima da ustraju u svojim snovima i nadama.

U svome pozdravnom govoru državni tajnik kardinal Pietro Parolin, koji u Zagrebu boravi na poziv kardinala Bozanića, pozvao je okupljene da budu ponosni na naslov koji obilježava njihovo Sveučilište kao “katoličko”. Ono mu povjerava još jedno posebno poslanje koje ga oplemenjuje: održavati živim vrijednosti i ideale Evanđelja te nastaviti prožimati kulturnu baštinu vašeg naroda tim vrijednostima – kazao je kardinal Parolin.

Predsjednik Rektorskog zbora Republike Hrvatske prof. dr. sc. Vlado Guberac usporedio je Hrvatsko katoličko sveučilište s gorušičinom sjemenkom jer je kao malo sveučilište toliko postiglo u posljednjih nekoliko godina. Neka vas prati Božja providnost u godinama ispred vas, kao što vas je pratila i u godinama iza vas – zaključio je rektor Guberac. Upravo su katolička visoka učilišta obrazovala tisuće intelektualaca koji su se ugradili u crkveni i nacionalni život.

Ponosni smo na tu tradiciju – naglasila je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović u svom obraćanju te dodala kako je Hrvatsko katoličko sveučilište postalo ugledan dionik hrvatskog akademskog života. Istaknula je primjer blaženog Alojzija Stepinca koji se neumorno zalagao za intelektualni razvoj hrvatskog naroda i koji je ne samo za katolike, nego i za sve ljude dobre volje, istinski svjedok u obrani istine i protivljenju svim ideologijama.

Blagoslovu dvorane nazočili su i apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giuseppe Pinto, biskupi Hrvatske biskupske konferencije predvođeni predsjednik HBK-a mons. Želimirom Puljićem, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministri u Vladi RH, saborski zastupnici, veleposlanici, predstavnici građanske vlasti, predstavnici sestrinskih Crkava i drugih vjerskih zajednica te ostali predstavnici znanstvenog, kulturnog i društvenog života Hrvatske. U glazbenom dijelu programa nastupio je Mješoviti pjevački zbor studenata Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

U drugom dijelu svečanosti u povodu Dana Hrvatskog katoličkog sveučilišta državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin održao je Lectio magistralis, posvećen tumačenju međunarodnih odnosa pape Franje.

Po završetku Lectio magistralis, rektor Tanjić kardinalu Parolinu uručio je križ, djelo akademskog kipara Petra Dolića i spomenicu o prvom desetljeću Hrvatskog katoličkog sveučilišta “Znak nade”.

Nakon obreda blagoslova Velike dvorane Hrvatskog katoličkog sveučilišta i Lectio magistralis, državni tajnik Svetog Oca kardinal Pietro Parolin održao je tiskovnu konferenciju, na kojoj su uz njega sudjelovali domaćin susreta zagrebački nadbiskup i Veliki kancelar Hrvatskog katoličkog sveučilišta kardinal Josip Bozanić na čiji je poziv Državni tajnik došao u Zagreb, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giuseppe Pinto, rektor HKS-a prof. dr. sc. Željko Tanjić i vlč. Borna Puškarić, pročelnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije.

Državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin predvodio je u zagrebačkoj katedrali euharistijsko slavlje u zajedništvu sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem, apostolskim nuncijem u Republici Hrvatskoj mons. Giuseppeom Pintom, nadbiskupima i biskupima Hrvatske biskupske konferencije na čelu s predsjednikom mons. Želimirom Puljićem.

Prije završnog blagoslova kardinal Parolin obratio se okupljenima zahvaljujući za radosne trenutke molitvenog zajedništva te zamolivši da mole za njega i papu Franju kao i cijelu Crkvu. Po završnom blagoslovu, kardinal Parolin pomolio se kod groba blaženog Alojzija Stepinca.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

 

Izvor: Crkva na kamenu/http://www.zg-nadbiskupija.hr