Proslava sv. Dominika u Bolu na Braču

Foto: KTA

Svetkovina sv. Dominika, utemeljitelja Reda propovjednika, svečano je proslavljena u ponedjeljak, 8. kolovoza 2016. u dominikanskom samostanu Sv. Marije Milosne u Bolu na otoku Braču gdje tamošnji redovnici pastoralno poslužuju župu Gospe Karmelske. Središnje Misno slavlje u samostanskoj crkvi predvodio je vojni biskup u BiH mons. Tomo Vukšić u koncelebraciji s generalnim vikarom Hvarske biskupije mons. Stankom Jerčićem, zatim priorom bolskoga samostana o. Damirom Šokićem, postulatorom kauze bl. Alojzija Stepinca mons. Jurjom Bateljom, nekoliko dominikanaca koji se nalaze na odmoru i svećenika Bračkoga dekanata.

Pozdravljajući okupljene vjernike u tzv. “velikoj crkvi” biskup Vukšić je istaknuo da se ovogodišnja proslava svetkovine sv. Dominika održava u godini u kojoj dominikanski Red slavi 800. obljetnicu postojanja. Obilježavamo 800 godina službe propovijedanja za Krista. Zahvalimo Bogu na tih osam stoljeća službe propovijedanja te molimo kako bi braća dominikanci nastavili propovijedati i svjedočiti svojim životom, rekao je biskup Vukšić na početku svečane euharistije. U osvrtu na visoki jubilej dominikanskoga Reda, podsjetio je na poruku pape Franje upućenu nedavno sudionicima generalnoga kapitula Reda propovjednika u kojoj ih potiče da svoje propovijedanje potvrde autentičnim svjedočenjem života. Papina se poruka može primijeniti i na nas. Molimo da Bog blagoslovi svakoga pojedinog člana reda,ali i naš narod, kako bismo svjedočili u ljubavi svakomu Božjem stvorenju, poručio je biskup Vukšić.

Na Misi je propovijedao župnik župe Gospe Karmelske u Selcima na Braču Milan Šarić. Svaka proslava obljetnice vraća nas na početke. Proslava 800. obljetnice dominikanskoga Reda vraća nas do života i djela utemeljitelja sv. Dominika. Za viđenja u molitvi čuo je poruku “Idi i propovijedaj, za to si poslan”. Temelji li se Red propovjednika i njegova osam stoljeća duga povijest samo na Dominikovoj želji i ideji za propovijedanje? Ako je dominikanski Red utemeljen samo na entuzijazmu jednoga čovjeka, nakon njegove smrti sve bi brzo propalo. Ako je Dominik svoje djelovanje temeljio na samome sebi, na svojim sposobnostima, mi ne bismo imali danas što slaviti, rekao je propovjednik, istaknuvši da je Dominik shvatio kako je za razumijevanje Božjega poziva najbolji način proučavanje Svetoga pisma. Dominik je čitao Sveto pismo, meditirao i razmišljao o njemu te dopuštao da Bog vodi njega i subraću. Iako nam nije ostavio gotovo nikakvo pisano djelo, ostalo je njegovo neumorno propovijedanje i naviještanje Radosne vijesti, istaknuo je brački svećenik.

Poslanje sv. Dominika povezao je s evanđeoskim navještajem o Isusovu slanju učenika u gradove i mjesta kamo je namjeravao ići. Svatko je od nas pozvan svojim životom svjedočiti Isusa Krista. Nazivati se kršćaninom nosi sa sobom veliku odgovornost i obvezu. Dominik je propovjedao je i živio milosrđe, poniznost i siromaštvo. Kao da je znao što je potrebno ovom svijetu. To su vrednote koje naglašava i papa Franjo. Poniznost vodi u spasenje, rekao je Papa. Poniznost dopušta da nas Bog vodi, poručio je selački župnik.

Središnjoj proslavi sv. Dominika prethodio je u nedjelju 7. kolovoza večernji koncert na kojem su nastupili Meri Cetinić i vokalno-instrumentalni sastav “Dominik” iz Splita. U organizaciji Centra za kulturu općine Bol prikupljala su se sredstva za dovršenje samostanskoga muzeja koji je bio otvoren u prigodi 500. obljetnice bolskoga samostana. Dominikanci u Bolu žive i djeluju u samostanu koji je osnovan 1475. godine.

Izvor: Crkva na kamenu/KTA