Proslavljena 300. obljetnica krunjenja slike Čudotvorne Gospe Sinjske

Foto: IKA

SINJ – Svečana proslava 300. obljetnice krunjenja slike čudotvorne Gospe Sinjske upriličena je u nedjelju 25. rujna u sinjskom svetištu uz izravni prijenos Hrvatske televizije. Program je započeo skidanjem slike s oltara i procesijskim ophodom Pijacom, Glavičkom ulicom, Fratarskim prolazom do samostanskoga dvorišta gdje je središnje misno slavlje predvodio splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić u koncelebraciji s brojnim svećenicima. Pozdravnu riječ uputio je provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joško Kodžoman.
“Naša domovina je bogata marijanskim svetištima, svjedocima i čuvarima naše povijesti, kulture, duhovnosti. Svetišta su mjesta čitanja povijesnih događaja, nadahnuće naše sadašnjosti i svjetlo budućnosti. Mjesta usmjerenja i povezanosti našega doma i puta života, susret Neba i zemlje koji se ostvaruje po Onoj koju nazivamo ‘Vrata nebeska’, jer je ona Majka Lica milosrđa Božjega. U tom svijetlu doživljavamo i tako slavimo današnji događaj u svetištu Gospe Sinjske: tristotu obljetnicu krunjenja lika Majke Marije, uz čiju obljetnicu i mi želimo našu Majku okruniti zlatnom krunicom”, kazao je nadbiskup Barišić na početku propovijedi, pozdravivši nazočne svećenike, redovnike i redovnice, predstavnike društveno-kulturnih ustanova na državnoj, županijskoj i gradskoj razini, vojske i policije te braniteljskih udruga, invalide i obitelji branitelja koji su za našu slobodu položili svoje živote, Sinjane i hodočasnike te sve uz male ekrane Hrvatske radio televizije, osobito starije i nemoćne.
Nadbiskup je podsjetio na Marijinu majčinsku pomoć pri čudesnoj obrani grada Sinja od Turske opasnosti 15. kolovoza 1715. godine. Tadašnji pastir splitske nadbiskupije, nadbiskup Stjepan Cupillij sa svojim je vjernim pukom Božjim u Splitu i u Sinju slavio je euharistijska slavlje te izrazio zahvalnost Gospodinu i Majci Mariji na oslobođenju od Osmanlijske opasnosti. “Godinu dana poslije, 1716., vjerni puk, branitelji i predstavnici vlasti na spomen čudesnog oslobođenja grada Sinja dali su izraditi krunu od zlata kojom su željeli okruniti sliku Gospe od milosti koju su oci franjevci donijeli sa sobom iz Rame. U arhivima splitskih nadbiskupa piše da je nadbiskup Stjepan godinu dana poslije oslobođenja Sinja, 20. rujna 1716., pošao iz Splita prema Sinju, a 22. rujna bilo je svečano misno slavlje krunjenje Gospina lika. Nadbiskup Cupilli je radosno intonirao ‘Magnifikat – Veliča duša moja Gospodina’, potom stavio zlatnu krunu na Gospin lik i zapjevao ‘Salve Regina- Zdravo Kraljice’. Na kraju je bila svečana procesija s Presvetim Sakramentom i blagoslov puku. Dan poslije, uvijek gore na tvrđavi, slavljena je misa za sve branitelje koji su položili život u obrani grada. Zapisano je da je toga dana, 23. rujna 1716., jedna turska obitelj tražila krštenje”, ispripovjedio je mons. Barišić povijesne događaje, upozorivši da “ne smijemo zaboraviti našu povijest u kojoj nas je pratila Božja i Majčinska zaštita, prisutna na svim postajama našeg životnog puta: osobnog, obiteljskog i nacionalnog. Majka Marija, naša odvjetnica i odgojiteljica svjedoči nam da je ‘Božje ime milosrđe’, te da se ono proteže na sve vjekove, od koljena do koljena. Možemo reći kako za povijest, tako i za budućnost hrvatskog naroda, vrijede one riječi koje je za izraelski narod zapisao povjesničar Josip Flavije: ‘jer niti smo, braneći se samo oružjem pobjeđivali, niti smo bez oružja gubili, jer naša je snaga bio Gospodin!'”
Nadbiskup se sjetio nevolja 20. stoljeća, ratova, drama i tragedija čije su posljedice bile vidljive u tolikim našim mjestima u pokoljima nevinoga domaćeg stanovništva. “U sjećanje nam dolaze nevine žrtve Gata, Doca, Rude, Voštana, Roža, Graba, mnoge jame i križni putevi. A tko bi mogao zaboraviti Domovinski rat, u kojem smo osobno i zajedno, osjetili težinu patnje i stradavanja, ali još i više snagu utjehe i zaštite nebeske Majke Marije”, naglasio je mons. Barišić.
Posebnu pozornost usmjerio je na nemoćne, bolesne i potrebite, istaknuvši da “pomažući potrebnima u nevolji postajemo umjetnici zlatne krunice kojom danas krunimo našu Gospu Sinjsku. Postajemo umjetnici božanskog, svjedoci milosrđa Božjega. Sva bogatstva, krune i slava onoga anonimnog sebičnog bogataša prolazi, ostavlja prazninu i poraz, dok Lazar, nezaboravljen od Gospodina, biva ovjenčan krunom života. Danas naš dar Majci Mariji, kruna zlatne krunice, želi biti znak zahvalnosti Majci i početak obnove spomenutih svetišta: osobe, obitelji, društva a posebno “Lazara” koji se nalaze uz naše domove i na našim životnim putovima.” Dodao je da ta svetišta ne izgrađujemo samo hladnim materijalima, već ih želimo obnavljati i posvećivati toplinom duše i žarom svoga srca, osobno i zajedno: mirom, pomirenjem, praštanjem, poštenjem, dijalogom, zajedništvom u različitosti, odgovornošću, pravednošću, solidarnošću, milosrđem…

Nadbiskup Barišić još jednom naglasio je da “Majku najbolje častimo u njezinoj djeci, jer djeca su majčina kruna i svo njeno bogatstvo. Štoviše, u njezinoj djeci, našoj braći i sestrama susrećemo i častimo Njega – samo Lice Božjeg milosrđa, Isusa Krista, Gospodina našega. Njegove su riječi: ‘Zaista, kažem vam, što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće meni učiniste!’ (Mt 25, 40). Krunjenje Blažene Djevice Marije zlatnom krunicom izraz je naše zahvalnosti i ljubavi prema Majci Mariji, kao i obnova saveza vjernosti Bogu i milosrdne ljubavi prema bližnjemu. Ako bi ostali samo na izvanjskoj stvarnosti hladnoga metala ukorila bi nas ne samo Majka Marija već i njezin Sin.” Riječ zahvale na kraju euharistijskoga slavlja uputio je fra Petar Klapež, gvardijan samostana. Misno slavlje svojim je pjevanjem uljepšao veliki župni mješoviti zbor.

Proslavi je prethodila duhovna priprava od četvrtka 22. do subote 24. rujna u Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske. Otvaranje trodnevne duhovne priprave započelo je slavljem polaganja prvih i svečanih zavjeta devetorice franjevaca Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, koje je predvodio provincijal fra Joško Kodžoman. Na završetku mise blagoslovljena je Zavjetna krunica Gospinih štovatelja izrađena u spomen na 300. obljetnicu krunjenja slike Čudotvorne Gospe Sinjske i oslikani prozori u samostanskom klaustru na temu “Pjesma stvorova” akademskog kipara fra Duje Botterija. Drugi dan duhovne priprave, u petak 23. rujna, misno slavlje predvodio je don Ante Mateljan, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu. Uslijedila je molitva križnoga puta prema Gospinu gradu, a potom je u Gospinoj spomen crkvi predstavljena Mateljanova monografija “Križni put na Gradu u Sinju.” U subotu 24. rujna misnim slavljem u Gospinoj spomen crkvi na Gradu predsjedao je fra Ante Vučković, profesor na KBF-u u Splitu, nakon čega je uslijedilo molitveno bdjenje.

Izvor: Crkva na kamenu/IKA