Splitske klarise svečano proslavile svetkovinu sv. Klare

Foto: IKA

Svetkovina sv. Klare, majke i utemeljiteljice sestara klarisa, svečano je proslavljena u četvrtak, 11. kolovoza, u samostanskoj crkvi redovnica klarisa u Splitu. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.
Na početku slavlja nadbiskup je pozdravio svećenike, sestre klarise i sve vjernike i štovatelje asiške svetice i franjevačke duhovnosti. Okupljenim vjernicima obratio se i samostanski kapelan fra Josip Lucić koji se u svoje, i u ime sestara klarisa, zahvalio nadbiskupu na njegovoj prisutnosti, propovjednicima koji su predvodili devetnicu i vjernicima koji su se u velikom broju radosni okupljali u čast sv. Klare. Posebnu zahvalu uputio je sestrama klarisama koje pjevanjem svaku proslavu čine još svečanijom i bogatijom. Radosno je istaknuo kako su se samostanskoj zajednici pridružile i dvije nove aspirantice te je pozvao vjernike da mole za njih i za sestre klarise „da ih Bog podrži i da ih sv. Franjo zaodjene franjevačkim duhovništvom, kao što je svojim rukama zaodjenuo sv. Klaru”.
U prigodnoj homiliji nadbiskup Barišić je rekao da premda se svetkovina sv. Klare slavi u kolovozu, njezina svetost se časti svaki dan i na svakom mjestu jer onaj tko je ušao u svetost i tko je povezan s Isusom Kristom nije ograničen vremenom ni prostorom. „Sv. Klara nije značajna po tome što je gradila svoj život u askezi ili što je svojim naporom i trudom postigla nešto važno, već je njena veličina u potpunom predanju Božjoj milosrdnoj ljubavi. Ta ljubav je svijetlila na Kristovu licu, a njena želja je bila upoznati ga i spoznati umom i srcem. Stoga je i pisala svojim sestrama: ‘Krista ljubiti usrećuje, Njega motriti odmara, Njegova dobrota ispunja..’. Sv. Klara ovo iskustveno svjedoči”, naglasio je nadbiskup i nadodao da nas ova svetica poziva da u svojoj svakodnevnici, unatoč problemima, obvezama i vlastitim ograničenjima, tražimo i upoznajemo Boga. Pojasnio je da nas asiška svetica uči i istini da ne možemo biti kršćani i Kristovi bez zajednice, bez bližnjega. „Upravo to zajedništvo omogućuje i nama danas da doživimo mistiku. Ona je povezana sa svakim gestom pažnje, dobrote, darivanja i praštanja. Dublje spoznajemo Boga kada otvorimo srce i darujemo dio sebe za bližnjega”.
Govoreći o sestrama klarisama, koje su u Splitu prisutne od 1308. godine, nadbiskup je istaknuo da od njihove molitve živi čitav grad i da nikada nećemo spoznati sve milosti koje su po njima prisutne u Crkvi i domovini. „Ovaj samostan je svojevrsni svjetionik našem gradu i orijentir svima koji u ovom užurbanom svijetu punom raznih ponuda traže put do sebe, bližnjih i Boga. Puno nam znače svjedoci koji svojim životima pomažu i nama da vjeru živimo u zajedništvu kako bi bili mistici u našem svakodnevlju i još dublje otkrivali Lice Božjeg milosrđa”, zaključio je splitski nadbiskup i zaželio da sv. Klara i dalje prati svoje sestre, a nama bude pomoćnica da rastemo u bogatstvu svoje vjere.

Izvor: Crkva na kamenu/IKA