Susret ravnatelja Caritasa iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine

Foto: IKA

ZAGREB – Susret ravnatelja Caritasa iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine pod predsjedanjem biskupa Josipa Mrzljaka, predsjednika Hrvatskog Caritasa, te kardinala Vinka Puljića, predsjednika Caritasa BK Bosne i Hercegovine, održan je na blagdan Majke Terezije, 5. rujna, u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu. Povod susretu bilo je drugo desetljeće provođenja korizmene akcije “Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini”, koju, prema odluci hrvatskih biskupa, od godine 2007. provodi Hrvatski Caritas.
Tijekom godina jedan dio aktivnosti dobro je prihvaćen i prepoznat u crkvenoj te općoj javnosti, no želja je organizatora, provoditelja i korisnika te akcije da se, odgovarajući na društvene i političke promjene, iznađu novi načini animacije i senzibilizacije za pomoć ostanku i opstanku sestrinske Crkve i hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. “Biti uporan u duhu svjedočenja solidarnosti za Caritas, Crkvu i hrvatski narod u Bosni i Hercegovini ima dublje i dalekosežnije značenje od onoga vidljiva na prvi pogled”, rekao je kardinal Puljić nadovezujući se na riječi mons. Mrzljaka o razlozima zbog koji je akcija pokrenuta prije deset godina: “Brojni vjernici u Hrvatskoj svjesni su i zahvalni za dar ljudi koji su iz BiH došli u Hrvatsku i obogatili je svojom vjerom i kulturom, izgrađuju je svojim znanjem i radom”.
“U promišljanju novih načina povezivanja župa, pozivamo i biskupijske i župne Caritase da se i oni svojom inicijativom više približe i pomažu Crkvi u Bosni i Hercegovini, osobito na način bratimljenja, posjećivanja, omogućavanja različitih kontakata među ljudima, možda čak i poslovnih, te da i na taj način pomognu. Konkretna blizina, interes za svakodnevicu s kojom se nose Hrvati, napose u bosanskoj Posavini i srednjoj Bosni, ali i Hercegovini, središte je napora da ovom akcijom ne prestanemo svjedočiti ‘niste sami'”, rekao je mons. Fabijan Svalina, ravnatelj Hrvatskog Caritasa.
Završavajući susret riječima ohrabrenja i nade da će se akcija nastaviti na dobro potrebitih, mons. Mrzljak potaknuo je ravnatelje nad/biskupijskih Caritasa da se u svom radu i služenju bližnjima stave pod zagovor sv. Majke Terezije, priopćeno je iz Hrvatskog Caritasa.

Izvor: Crkva na kamenu/IKA