Svečani doček tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića ispred zagrebačke katedrale

Foto: IKA

ZAGREB – Tijelo sv. Leopolda Bogdana Mandića stiglo je u Zagreb u srijedu 13. travnja u popodnevnim satima. Kako se vozilo s tijelom hrvatskog sveca Kaptolom spuštalo do zagrebačke katedrale, u znak pozdrava malo prije 17 sati zazvonila su zvona prvostolnice, crkve Sv. Franje i Sv. Marije na Dolcu. Nakon što je sarkofag s tijelom sv. Leopolda kojeg su na sam trg ispred katedrale donijeli zagrebački bogoslovi, te ga položili na postolje, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić je okadio sarkofag, a potom predvodio uvodnu molitvu.
U uvodnom nagovoru kardinal Bozanić je rekao kako je “u ovom jednostavnom činu koji povezuje prošlost i sadašnjost, sveopću Crkvu i Crkvu Zagrebačke nadbiskupije, razne krajeve naše domovine Hrvatske u nastojanju da sve promatramo u svjetlu Božjega milosrđa puno osjećaja i ganuća”.
Tijelo jednoga hrvatskog redovnika, kapucina svetog Leopolda Bogdana Mandića koji je postao znakom Božje blizine nakon što je bilo izloženo u bazilici Sv. Petra u Rimu, stiglo je i k nama, u Zagreb. Papa Franjo želio je da uz oca Pija i sveti Leopold bude u srcima vjernika svega svijeta kao svjedok u Jubileju milosrđa, rekao je.
Kardinal je istaknuo kako ovim dočekom i izlaganjem tijela svetoga Leopolda Bogdana Mandića na čašćenje “ponajprije dajemo slavu Bogu, izvoru svake svetosti. Isto tako otvaramo svoja srca nadahnućima Božjega Duha koji, po naizgled neznatnim, malenim i skromnim ljudima čini čudesna djela svoje ljubavi”. Kardinal je izrazio radost što tijelo osim u prvostolnici, biti izloženo i u crkvi kojoj je sveti Leopold nebeski zaštitnik u zagrebačkoj Dubravi.
Kardinal je podsjetio koliko je naš narod privržen ovomu svecu, te s koliko se pouzdanja u Božju milost njemu utječe.
Posvijestio je kako nas prisutnost tijela sv. Leopolda potiče na snažnije življenje svoje kršćanske vjere, na trajno obraćenje, na prihvaćanje milosti svete ispovijedi i na ljubav prema bližnjima.
Ovo je ujedno izniman događaj Crkve koja moli na svoje velike nakane. Sada tijelo sv. Leopolda Bogdana Mandića dolazi u blizinu zemnih ostataka blaženoga Alojzija Stepinca koji je prvi u našoj Domovini počeo širiti njegovo čašćenje. Ta blizina iste svetosti, očitovane u raznim životnim i crkvenim poslanjima, poziva nas da promatramo svoj život i jasnije otkrivamo komu nas Bog šalje i na koji ga način možemo najviše proslaviti, zaključio je kardinal Bozanić.
Nakon uvodne molitve, bogoslovi su sarkofag unijeli u zagrebačku katedralu te je uslijedila molitva Večernje.
Ulaznu procesiju pjevanjem su pratili Koralisti zagrebačke katedrale i Zbor bogoslova.
Svečanom dočeku nazočili su zagrebački pomoćni biskupi Valentin Pozaić, Ivan Šaško i Mijo Gorki, grkokatolički križevački biskup Nikola Kekić, generalni tajnik HBK mons. Enco Rodinis, zagrebačko-ljubljanski metropolit Porfirije Perić, provincijal Hrvatske kapucinske provincije fra Jure Šarčević te rektor svetišta sv. Leopolda u Padovi o. Flaviano Gusella.

Izvor: Crkva na kamenu/IKA