Svećeničko ređenje u zagrebačkoj katedrali

Foto: IKA

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić za svećenike je u subotu 18. lipnja u zagrebačkoj katedrali zaredio trinaestoricu đakona.
U koncelebraciji bili su pomoćni zagrebački biskupi Valentin Pozaić i Mijo Gorski, rektor Kolegija Capranica iz Rima mons. Ermenegildo Manicardi s odgojiteljima, rektor Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa preč. Anđelko Košćak s odgojiteljima, te više od 150 svećenika među kojima su bili redovnički poglavari i odgojitelji kandidata za red prezbiterata, kao i župnici njihovih rodnih župa. Svečanoj misi nazočili su roditelji, rodbina i prijatelji novozaređenih svećenika.
Kardinal Bozanić za svećenike Zagrebačke nadbiskupije zaredio je Luku Brešića i Marka Čolaka iz župe sv. Petra, ap. u Zaprešiću, Marinka Goleka iz župe Presvetog Srca Isusova u Karlovcu, te Ivana Lukića iz župe bl. Augustina Kažotića u Lupoglavu. Za Hrvatsku franjevačku provinciju sv. Ćirila i Metoda za svećenike su zaređeni fra Mate Bašić (župa sv. Mirka, Zagreb-Šestine), fra Petar Deže (župa Uznesenja BDM, Apatin) i fra Božo Saraf (župa sv. Ivana Krstitelja, Podmilačje). Za Hrvatsku provinciju sv. Jeronima franjevaca konventualaca za svećenike su zaređeni fra Milan Gelo (župa Rođenja BDM, Ljubunčić) i fra Josip Ivanović (župa Bezgrešnoga Srca Marijina, Vinkovci). Za Provinciju franjevaca trećoredaca glagoljaša za svećenika je zaređen fra Jurica Gaić iz župe sv. Terezije Avilske, Požega. Za Hrvatsku pokrajinu Družbe Isusove za svećenika je zaređen o. Zdravko Jelušić iz župe Marije Snježne, Ljubeščica. Za Hrvatsku delegaturu palotinaca za svećenika je zaređen fr. Ante Jonjić iz župe Marije Kraljice apostola u Zaprešiću, a za Hrvatsku delegaturu misionara Krvi Kristove br. Davor Lukačević iz župe sv. Franje Asiškoga u Gradištu.
Uvodeći u slavlje kardinal Bozanić rekao je kako se to okupljanje u Stepinčevoj katedrali može sažeti u dvije riječi: radost i zahvaljivanje. Radosni smo što smo danas ovdje, zahvaljujemo danas Bogu za dar svećeništva, rekao je kardinal, te posebno pozdravio velik broj svećenika, jer “ovo je dan svećenika. Kad se rede novi svećenici prezbiterij tada slavi jer se povećava, jer služba dobivena od Krista jača”. Nakon Službe riječi, rektor bogoslovije preč. Košćak predstavio je zareditelju kandidate za red đakonata, a potom je kardinal održao homiliju.
Posvješćujući sam čin svećeničkog ređenja, kardinal je naglasio kako “prezbiterat nije cilj koji kandidati sami od sebe dosižu, niti je imanje što ga Crkva posjeduje. Prezbiterat je od početka bio i uvijek će biti samo milost i izmoljeni dar”. Obraćajući se pak ređenicima rekao je: “Vi postajete dionici ministerijalnog svećeništva u Svetoj godini Izvanrednog jubileja milosrđa. Uvijek imajte na pameti ovo: služba prezbiterijata što je sada primate je samo dar Božjega milosrđa. Svjesni svoje malenosti u odnosu na službu prezbiterijata, na dar koji primate i na poslanje koje vam se povjerava, ne možete ne osjetiti onaj sveti strah vlastit čovjeku koji u iskrenosti srca stoji pred Bogom. I sam sv. Pavao bio je toga duboko svjestan, stoga naglašava: ‘To pak blago imamo u glinenim posudama.’ Golem je to nesrazmjer, jer mi po sebi nismo u stanju biti svjetlost, niti je možemo od sebe proizvesti. Mi samo odražavamo primljenu svjetlost i nudimo je drugima”.
Nadalje im je posvijestio: “Vi ste pozvani u službu da biste Boga približili ljudima, Boga kojega čovjek čeka i traži. To ćete moći činiti samo ako vaše ‘da’ Bogu bude potpuno i neopozivo, samo ako vaša svjetlost pred ljudima bude svjetlila tako da ljudi vide vaša dobra djela i slave Oca našega koji je na nebesima”. Kardinal je također naglasio kako je “potrebno Kristu dati mjesta u vlastitom životu, na njega treba uvijek čvrsto upravljati svoj pogled i njemu se iz dana u dan suobličavati”. U završnom dijelu homilije podsjetio je na riječi koje je prije pet godina u zagrebačkoj katedrali svećenicima uputio papa Benedikt XVI., te ih potaknuo da im upravo te riječi ohrabrenja da ne klonu duhom, “nego da ostanu u molitvi i u duhovnom životu da bi plodonosno mogli ispunjavati svoje služenje, te da hrane svoje brižno zauzimanje na izvorima Svetoga pisma, sakramenata, neprestane hvale Bogu” budu program svećeničkoga života. Budite hrabri i postojani, blagi i ponizni Kristovi svećenici. Neka vam blaženi Alojzije Stepinac bude orijentir u službi i životu, rekao je na kraju homilije kardinal Bozanić, te na ređenike zazvao zagovor bl. Alojzija i nebesku pomoć Presvete Bogorodice Marije, Majke svećenika.
Nakon popričesne molitve, kardinal Bozanić mladomisnike je pozvao na zajedništvo, te im prenio pozdrave i blagoslov pape Franje. Na kraju mise novozaređeni svećenici okupljenim vjernicima udijelili su mladomisnički blagoslov.
Euharistijsko slavlje pjevanjem su uveličali zagrebački bogoslovi pod ravnanjem mo Miroslava Martinjaka.

Izvor: Crkva na kamenu/IKA