Svetkovina Bezgrješne u sjemeništu “Zmajević”

Foto: www.zadarskanadbiskupija.hr

ZADAR – Na svetkovinu Bezgrješnoga začeća BDM u četvrtak, 8. prosinca, svečano misno slavlje u kapeli Nadbiskupskoga sjemeništa “Zmajević” u Zadru predvodio je mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić. “Na svetkovinu Bezgrješnog začeća slavimo kako je Marija u svojoj majci Ani očuvana od ljage iskonskog grijeha. Ta fleka nije na nju pala. Mi čim se začmemo, imamo tu fleku i nosimo je do krštenja. U krštenju se nje oslobodimo, ali ispod toga ostanu posljedice grijeha. Nije ostao grijeh, ali jesu posljedice. Marija je očuvana od ljage iskonskog grijeha i začela je po Duhu Svetom. To je veliki misterij i istina”, rekao je mons. Perić, istaknuvši da Marija nema nikakvog iskonskog ni osobnog grijeha ne zato što ona to hoće.

“Nije to njezino. To je Božje. To je Božja povlastica koju daje Mariji u vidu zasluga i djela Otkupitelja kojeg će začeti i roditi. Imajući u vidu da će biti majka Božjeg Sina koji će se utjeloviti i roditi, Marija će biti čista od svoga začetka”, rekao je predvoditelj slavlja. Rekavši kako djevojka i mladić biraju svoga supružnika, a poslije se ipak rastave, istaknuo je da nitko od ljudi ne može birati majku niti majka može birati dijete koje će roditi.

“Ne pita se nas kakvo će biti dijete. A opet, nikoga ne poštujem više nego svog roditelja i nikog roditelji više ne vole nego svoju djecu, koju nisu vidjeli kakvi će biti. Eto što je Božje. Kad ti Bog kaže ljubi, onda to ljubiš. I to cijelog vijeka. A tamo, kad kažeš, ja ću ovako, izvrne se. Jedini koji može birati majku je Bog. Bog bira majku. On je rekao, ja ću izabrati majku koja je najljepša duhovno, duševno, srcem”, rekao je mons. Perić, naglasivši da je Bog otac nutrinu Majke Marije najljepše isklesao i izgradio njenu duhovnu stranu.

“To kažem da budemo prema Gospi na poseban način pobožni. Kad bi se svi sveti poredali, Gospa ne bi bila u redu, nego kat više. Ona je skroz iznad. Ona je hiper i super. Ona nije u redu s ostalima, nego iznad. Bog ju je uzeo, oblikovao, učinio od nje iznimku. Bog je učinio da ona bude majka njegovom Sinu”, rekao je mostarsko-duvanjski biskup, potaknuvši da se u svladavanju kušnji u životu obratimo Gospi. “Ivane, evo ti majke. Svi smo mi Ivan i svi imamo majku Mariju za svoju duhovnu majku. Neka nas pomogne, a osobito sjemeništarcima, da ispune volju Božju s obzirom na svoje zvanje”, potaknuo je biskup Perić.

Uz bezgrješno začeće Marije, biskup je u propovijedi rekao da ta svetkovina podsjeća na još dvije vjerske istine. “Prva je da je Bog izvan sebe stvorio bića koja se zovu duhovi. Bog je neizmjerni, apsolutni razum i apsolutna, neizmjerna sloboda. Bog je stvorio nova bića slična njemu, po razumu i slobodi, ali u ograničenom obliku, duhove. Prvi zakon duhova je da prođu kroz ispit, test, kušnju”, rekao je mons. Perić. Duhovi padaju u odgovoru da su sami sebi stvorili razum i slobodu. Biskup je podsjetio na sliku sv. Tome kako je moguće da je Bog pred te duhove stavio sliku BDM i Djeteta u naručju i rekao im da se poklone tom Djetetu, te će biti spašeni.

“Došli su Lucifer i drugi ‘vrhunski razumi’; ja da se ovome malome poklonim? Bila je samo jedna kušnja. Nisu bilo dvije ni dvjesto. Jedna trećina duhova nije se htjela pokloniti. To kazuje 12. poglavlje u Knjizi otkrivenja, gdje Ivan u viđenju kaže da je Sotona za sobom povukao trećinu nebeskih zvijezda. To znači, trećinu duhova. Koji se nisu poklonili, otišli su u vragove, a ostali u anđele. Zašto Lucifer s takvim umom i slobodom pada, a oni mali, s manjim stupnjem slobode i pameti, ustraju”, upitao je mons. Perić pri kraju tumačenja prve istine.

Druga istina je da je Bog u početku stvaranja ovog svijeta, nakon stvaranja biljnog i životinjskog svijeta, stvorio biće s razumom i slobodom, čovjeka. “Bog je rekao, neću vas odmah upropastiti na jednom ispitu. Nego ćete imati ispit cijeli život. Testova, kušnja, proba, posrni pa se podigni, padni, ispovijedi se. Kako smo mi puno drukčiji od vragova? Vragovi jednom padnu i gotovo. A mi koliko puta možemo pasti i koliko puta se možemo dignuti”, rekao je mons. Perić.

Istaknuo je kako je Bog prvim ljudima postavio prvu kušnju da provjeri njihovu poslušnost. Mogli su uživati u raju sve što hoće, samo ne jesti s jednog stabla.

“Bog ih je prepustio njihovoj slobodi i pameti. Pojavio se đavao u obliku zmije koja ih nagovara da jedu s tog stabla, da će tek onda pravo živjeti i biti kao bog. Grijeh je u prihvaćanju, u slobodi i u razumu. Čim su pojeli, prekršili su Božju zapovijed. Osjetili su se potpuno ogoljeni Božje milosti”, rekao je mons. Perić, upozorivši da su Adam i Eva zgriješili jednako, nije važno tko je prvi, a oboje su prebacivali na drugoga odgovornost i krivnju, nisu priznali svoj grijeh.

“Počinje kazna i povratak. Čovjek je sagriješio svjesno, namjerno, hotimično i slobodno. To je grijeh. Zato će obrađivati zemlju, a neće rađati. Znojit će se uzalud, a žena će u bolima rađati”, rekao je mons. Perić u propovijedi. Tada nastupa treća istina, doći će žena koja će biti majka živih. Marija neće imati nikakvog grijeha.

Suslavili su rektor i duhovnik sjemeništa Ante Dražina i Stanislav Wielinski i još četvorica svećenika. Bili su prisutni sjemeništarci i njihovi kolege učenici iz škole.

Ines Grbić

 

Izvor: Crkva na kamenu/www.zadarskanadbiskupija.hr