Tijelo sv. Leopolda Bogdana Mandića ispraćeno iz Zagreba prema Ljubljani

Foto: IKA

ZAGREB – Nakon što je tijelo sv. Leopolda Bogdana Mandića svečano dočekao ispred zagrebačke prvostolnice u srijedu 13. travnja, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je i obred svečanoga ispraćaja u ponedjeljak 18. travnja u crkvi posvećenoj tomu svecu u Zagrebu-Dubrava.

Uz mnoštvo vjernika, ispraćaju su nazočili kapucini predvođeni provincijalom Hrvatske kapucinske provincije fra Jurom Šarčevićem, kotorski biskup Ilija Janjić, kapucinski provincijal iz Slovenije fra Vlado Kolenko i provincijal Venetske provincije fra Roberto Genuin, rektor svetišta sv. Leopolda Bogdana Mandića u Padovi fra Flaviano Gusella i gvardijan padovanskoga kapucinskog samostana fra Marco Putin.

U nagovoru kardinal Bozanić istaknuo je: “Imamo pravo ovo jutro reći Bogu veliko hvala. Hvala ti Bože za ove milosti”. Prisutnima je posvijestio kako je Bog koji je dobar i čini velika djela, to ovih dana činio posredstvom sv. Leopolda Bogdana Mandića “koji je došao svojima, svome hrvatskom narodu u glavnom gradu Zagrebu”.

Osvrćući se na mnoštvo vjernika koje je proteklih dana željelo doći do sarkofaga, rekao je: “Svi smo mu se željeli približiti, znajući da on pokazuje put i do Boga, jer oni koji su sveti, blizu su Bogu. I dok smo se približavali osjećali smo Božju prisutnost koja se očituje po njegovim svecima. Stoga hvala Bogu za ove milosti”.

Kardinal Bozanić izrekao je zahvalu ponajprije hrvatskim kapucinima na čelu s provincijalom Šarčevićem, koji su pokrenuli inicijativu dolaska tijela sv. Leopolda u Hrvatsku. Također je zahvalio i provincijalu Venetske provincije, kao i rektoru padovanskog svetišta koje čuva tijelo sveca, kao i svim pratiteljima. Kardinal je zahvalu izrekao i domaćim medijima, koji su prepoznali važnost ovoga događanja, te o tome izvijestili našu javnost.

Braćo i sestre, ovo što smo doživjeli trebamo čuvati u svom srcu, jer ono što je živio sv. Leopold pozvani smo i mi živjeti u svojoj sredini. Ovo je trenutak radosne šutnje, kad je potrebno od radosti šutjeti pred Bogom i razmatrati velika Božja djela. Uistinu, ovo što smo doživjeli govori i o vjeri i vjernosti našega hrvatskog naroda. Čuvajmo to, čuvajmo tu vjeru, tu blizinu s našom Crkvom, čuvajmo naše obitelji, molimo u obiteljima, budimo ponosni što smo članovi Katoličke Crkve i dragoga nam hrvatskog naroda. Molimo u tome blagoslov sv. Leopolda, zaključio je kardinal Bozanić.

Sarkofag s tijelom su potom iz crkve iznijeli hrvatski kapucini i volonteri, a u vozilo ga položili volonteri Croce Verde, koji su tijelo i dopratili iz Padove. Vidno uzbuđeni, sa suzama radosnicama u očima, velikim pljeskom i pjesmom “Zdravo Djevo” tijelo je ispraćeno prema Ljubljani.
Samom ispraćaju prethodilo je euharistijsko slavlje koje je predvodio fra Jure Šarčević u koncelebraciji biskupa Ilije Janjića, te tridesetak svećenika, a pjevali su franjevački bogoslovi hercegovačke i zadarske provincije.

Izvor: Crkva na kamenu/IKA