Vojno hodočašće povodom 300. obljetnice krunjenja slike Čudotvorne Gospe Sinjske

Foto: www.laudato.hr

Povodom godine milosrđa i 300. obljetnice krunjenja slike Čudotvorne Gospe Sinjske u subotu, 30. srpnja u to su Marijansko svetište hodočastili hrvatski branitelji, vojnici i policija. Procesiju u kojoj je nošena slika Čudotvorne Gospe Sinjske i misu predvodio je vojni biskup Jure Bogdan.
U svojoj homiliji biskup Bogdan je objasnio kako je Marija znak pobjede slobode, oslobođene milošću nad slobodom okovanom grijehom što posebice osjećamo u Godini Milosrđa koju je proglasio Sveti Otac papa Franjo.
– Nitko od nas ovdje nije slučajno, Bog ima određeni projekt i mi ovdje u Marijinom svetištu pokušavamo odgonetnuti što je to Božja volja u mojem životu – poručio je biskup Bogdan.
Pozvao je potom Čudotvornu Gospu Sinjsku da čuva i brani hrvatske branitelje, svećenike, vojnike i policajce. Na kraju misnoga slavlja napomenuo je kako je svjesno nastavio misu iako su zvona u podne snažno zvonila obznanjujući veliki povijesni događaj kada su u važnom boju kršćana i nekršćana i pobijedili kršćani.
– Ondašnji papa uveo je da se u svim crkvama svijeta svaki dan zvoni kao znak na tu glasovitu pobjedu – podsjetio je.
Istaknuo je kako je nastavio s misom, jer kako je rekao, ‘jeka zvona poziva kršćane na nastavak molitve i u ovom trenutku Blaženoj Djevici Mariji se preporučiti.’
Gvardijan samostana u Sinju fra Petar Klapež je podsjetio na pomoć Čudotvorne Gospe Sinjske prije 300 godina za vrijeme turske opsade Sinja 1715. godine, kada su mletački i hrvatski vojnici pobijedili turskog osvajača.
– U znak zahvalnosti Gospi na toj slavnoj pobjedi mletački i hrvatski časnici i vojnici skupili su 80 zlatnih cekina i dali u Veneciji izraditi zlatnu krunu s križem. Zorzi Balbi vojni i civilni zapovjednik Sinja, predložio je da se tom krunom okruni Gospina slika. Tom krunom od suhoga zlata, dana 22. rujna 1716. godine splitski nadbiskup Stjepan Cupilli, svečano je okrunio Gospinu sliku – rekao je fra Klapež.
Najavio je da će na dan 300. obljetnice krunidbe Gospine slike 22. rujna ove godine biti blagoslovljena  “Zlatna krunica Čudotvorne Gospe Sinjske” koja je danas prvi puta javno pokazana, to jest nošena u procesiji vojnog hodočašća.
– To je zahvalni dar franjevaca čuvara njezina Svetišta (u Sinju) i njezinih štovatelja ne samo za pobjedu prije 300 godina, nego i za pobjedu u Domovinskom ratu, kada su svi naši hrabri branitelji, s krunicom oko vrata išli braniti svoju vjeru, svoju obitelj i svoju Domovinu – rekao je fra Klapež.
Izrazio je želju da vojno hodočašće Čudotvornoj Gospi Sinjskoj ubuduće postane tradicionalno.
U današnjoj procesiji iza slike Čudotvorne Gospe Sinjske nošene su tri zastave: Republike Hrvatske, Svete Stolice i Vojnog ordinarija u Republici Hrvatskoj.

Izvor: Crkva na kamenu/www.laudato.hr