Zagrebačka nadbiskupija osnovala ured za pastoral migranata i turista

Foto: www.flickr.com

ZAGREB – Vodeći računa o tokovima i značenju novih migracija, Zagrebačka nadbiskupija u svom pastoralnom djelovanju stavlja naglasak i na područje pastorala migranata i turista. Da bi se odgovorilo na njihove pastoralne potrebe te im se pomoglo da migracijsko iskustvo usmjere na rast u kršćanskom životu, 1. ožujka počeo je s radom Ured za migracije i turizam pri Nadbiskupskom duhovnom stolu, a povjerenikom je imenovan vlč. Anđelko Katanec.
Ured će organizirati svoj rad prema uputi Papinskog vijeća za duhovnu brigu oko selilaca i putnika Erga migrantes caritas Christi, kao i prema smjernicama crkvenog učiteljstva o pastoralu migranata i turista. S posebnom pastoralnom brigom pratit će se migrante na području Zagrebačke nadbiskupije kao i turiste koji posjećuju prvostolnicu i druga svetišta ili sakralne objekte na njenom području.
U gradu Zagrebu radi posla ili studija živi privremeno ili stalno nastanjeno nekoliko tisuća stranaca. Također, u posljednje vrijeme mnogo je migranata iz zemalja Bliskog istoka koji uglavnom prolaze kroz nadbiskupiju, a među njima ima i onih koji traže azil. Nakana je ureda koordinacija crkvenih organizacija koje su uključene u rad s migrantima, kao što je Caritas Zagrebačke nadbiskupije, JRS – Isusovačka služba za izbjeglice, i drugi. Bit je da se svima onima koji su katolici, pruži potrebna pastoralna skrb i da se sa svim migrantima uspostavlja i razvija prijateljski dijalog.
Turistima je pak važno ne samo otvoriti vrata sakralnih prostora i objekata te organizirati razgledavanje, već i omogućiti da u svom posjetu bolje upoznaju crkvenu i vjersku baštinu Zagrebačke nadbiskupije. U tu svrhu, Ured će promicati gostoljubivost prema turistima, pripremati razne materijale koji će im pružati više informacija o mjestu koje posjećuju, organizirati prikladno vodstvo i stajati na raspolaganju za sva pitanja.
Ured bi u budućnosti predlagao i eventualne posebne rute za turiste kroz nadbiskupiju koje će imati i hodočasničku komponentu. Djelovanje na području pastorala turista odvijat će se u bliskoj suradnji s Uredom za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije.
Konačno, Ured bi izvještavao o vjerskim događanjima, koordinirao i organizirao slavlja misa na stranim jezicima, sakramenta pomirenja kao i drugih liturgijskih slavlja. Prema potrebi, organizirat će druge vjerske susrete, kateheze, duhovne obnove i evangelizacijske programe, priopćio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Izvor: Crkva na kamenu/IKA