Započeo 57. teološko-pastoralni tjedan

Foto: http://www.rmb.hr

ZAGREB – S temom „Neophodnost dijaloga i pomirenja u hrvatskom društvu” u utorak 24. siječnja u Međubiskupijskom sjemeništu na zagrebačkoj Šalati započeo je 57. teološko-pastoralni tjedan. Trodnevni znanstveni i pastoralni skup organizira Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu.
Na skupu sudjeluje zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić, riječki nadbiskup Ivan Devčić i đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, kao i više hrvatskih biskupa.
Također je otvorenju TPT-a nazočio apostolski nuncij u RH nadbiskup Aleksandro D’Errico, predstavnici drugih Crkava i vjerskih zajednica, među kojima i muftija Aziz Hasanović.
Nakon uvodne molitve, kardinal Bozanić je u pozdravnom govoru podsjetio da ekleziologija zajedništva Drugoga vatikanskog koncila pretpostavlja da je “dijalog u životu Crkve bitan. Crkva će uvijek postojati kao dijaloški događa, jer njezini članovi, svaki svojom ulogom i sposobnošću, slobodno napreduju u vjeri, nadi i ljubavi.”
Također je istaknuo kako je za papu Franju dijalog nužno uključen u samu evangelizaciju. “Sveti Otac vidi tri područja dijaloga u kojima današnja Crkva mora biti prisutna da bi promicala puni razvoj ljudskog bića i težila općem dobru, ona su dijalog s državama, dijalog s društvima , te dijalog s drugim vjernicima koji ne pripadaju Katoličkoj Crkvi.”
Kardinal je naglasio da Crkva naviješta Evanđelje mira, pa je stoga pozvana biti mirotvorna i u skladu sa svojim poslanjem promicati pomirenje. “S kršćanskog gledišta pomirenje i opraštanje jedini je put koji vodi k miru”, upozorio je kardinal.
Stavljajući to u kontekst teme ovogodišnjeg Teološko-pastoralnog tjedna, kardinal je upitao “što se danas događa u hrvatskom društvu, kojim promjenama svjedočimo; tko su tvorci tog procesa; kakav je odnos onoga što se događa u narodu i onoga što se nameće u javnosti,; koje je mjesto i kakva uloga naše Crkve u postupku tranzicije koja je u tijeku? Jesmo li kao Crkva proročki svjedoci temeljnih vrijednosti pravednosti, istine i čestitosti, koje su u temelju svake obnove, potičemo li također dijalog, pomirenje i društvenu povezanost kao važne čimbenike za budućnost naroda i društva?”
Na kraju je kardinal Bozanić izrazio nadu da će na ova i slična pitanja ovaj skup ponuditi odgovore, te unaprijed svima, a osobito predavačima zahvalio na doprinosu.

Izvor: Crkva na kamenu/IKA