Više od 500 hodočasnika iz mostarskih i okolnih župa u Herceg Novom u organizaciji HKZ Troplet

Okupljeni oko svetoga Leopolda

Foto: V. Zelić

Mnoštvo vjernika iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore našlo se u subotu, 16. rujna u središnjem parku Herceg Novog na svečanoj liturgijskoj proslavi dolaska neraspadnuta tijela sv. Leopolda Mandića iz Padove u njegov rodni grad. Središnje euharistijsko slavlje je tom prigodom pred svečevim relikvijama predslavio splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić u koncelebraciji više biskupa i svećenika.

U svojoj homiliji je predvoditelj slavlja istaknuo Leopoldovu svetačku veličinu, duhovni uzor kao poticaj za naš vjernički život, njegovu bliskost s čovjekom grješnikom i tražiteljem Božjega milosrđa. Srca hodočasnika okupljenih oko svečeva tijela bila su ujedinjena u molitvi kojom je nadbiskup Barišić zaključio svoju propovijed: „Sveti Leopolde, pomozi nam da još dublje otkrijemo darovano nam spasenje u Isusu Kristu, Licu Božjeg milosrđa. Neka nas Njegovo milosrđe preporodi i učini ljudima, kršćanima, koji znaju pitati i darivati oproštenje. Veleposlaniče Božjega milosrđa, i naš ambasadore, nitko nas toliko široko i trajno ne predstavlja na zemlji kao ti. Štoviše naš predstavniče i zagovorniče na nebesima, Tebe molimo da nam pomogneš otkriti i iskusiti snagu Božjeg milosrđa koje je jedino sposobno darovati nam istinski i potpuni život u dijalogu i ekumenizmu, miru i zajedništvu, radosti i ljubavi. Sveti Leopolde, moli za rodni Herceg Novi, za ‘Zaljev svetaca’, za kršćane Istoka i Zapada, za sve nas i za čitav svijet.”

Euharistijsko slavlje su pjesmom uveličali udruženi župni zborovi Petrus sa Rotimlje te Dobri Pastir iz mostarskih župa sv. Luke i sv. Marka.

Ovom događaju, koji će zlatnim slovima ostati upisan u povijesti Kotorske biskupije, pridružila se skupina od 500 hodočasnika koji su s Hrvatskom kulturnom zajednicom Troplet organizirano došli iz Mostara.

Neka ovim susretom bude blagoslovljen naš vjernički život, a  moćni zagovor sv. Leopolda prati naš hod prema vječnome spasenju.

 

Izvor: Crkva na kamenu