Svečano euharistijsko slavlje 59. međunarodnoga vojnog hodočašća

Foto: KTA

LURD – Svečano euharistijsko slavlje 59. međunarodnoga vojnog hodočašća slavljeno je u nedjelju, 21. svibnja, u bazilici sv. Pija X. u Lourdesu. Na Misi, koju je u zajedništvu s više od dvije stotine svećenika i dvadeset biskupa predvodio apostolski administrator francuske vojne biskupije mons. Luc Ravel, sudjelovalo je oko 12.500 tisuća hodočasnika vojnika i policajaca i njihovih obitelji, sveukupno oko 30.000 vjernika iz četrdesetak zemalja. Među koncelebrantima bili su i vojni ordinariji u RH mons. Jure Bogdan i u BiH mons. Tomo Vukšić.

Zlatna nit homilije biskupa Ravela je bio govor o miru, s osvrtom na moto hodočašća „Daruj nam mir“ i bazirajući je na nauku o miru i ratu II. vatikanskog sabora u kojem se kaže kako mir nije puka odsutnost rata. On ne nastaje niti iz nasilne vladavine, nego se doista s pravom naziva djelom pravde. Mir je plod reda što ga je u ljudsko društvo utisnuo njegov božanski Utemeljitelj i što ga trebaju ostvariti ljudi, koji žeđaju za sve savršenijom pravdom.

Nakon Mise, svečanim mimohodom i gašenjem svijeće zatvoreno je 59. međunarodno vojno hodočašće. Biskup Ravel, koji više nije vojni biskup u Francuskoj, nego obnaša službu apostolskog administratora, zahvalio je te se osvrnuo na svoju službu, kazavši kako je tijekom nje vidio rata ali i Boga na djelu. Hodočasnicima se obratio i direktor hodočašća.

Vojnici su pozvani da se i slijedeće godine, radi zajedničke molitve i izgradnje mira u svijetu, svi zajedno ponovno okupe kod Gospe u Lourdesu. Na kraju je najavljeno da će se u 2018. godini Međunarodno vojno-redarstveno hodočašće održati od 18. do 20. svibnja.

Među sudionicima ovogodišnjeg hodočašća bilo je i oko osam stotina sudionika iz Hrvatske predvođenih vojnim biskupom mons. Jurom Bogdanom te sto pedeset iz Bosne i Hercegovine s vojnim biskupom mons. Tomom Vukšićem.

Izvor: Crkva na kamenu/KTA