X. međunarodni simpozij crkvenih pravnika

Foto: IKA

POREČ – Deseti međunarodni simpozij koji je okupio crkvene pravnike iz Hrvatske, BiH, Slovenije i Srbije u Poreču o temi “Parnice za proglašenje ništavosti ženidbe. Očekivanja i izazovi reforme postupka” započeo je 7. listopada u organizaciji Hrvatskoga kanonističkog društva, uz suorganizaciju Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Porečke i Pulske biskupije, a pod sponzorstvom Hrvatske biskupske konferencije.
Na otvaranju simpozija bili su nazočni duhovni voditelj Hrvatskoga kanonističkog društva dubrovački biskup Mate Uzinić, porečki i pulski biskup Dražen Kutleša te velik broj crkvenih pravnika, djelatnika crkvenih sudova i studenata kanonskoga prava.

Uvodeći u rad znanstvenoga skupa pozdravnu riječ uputio je dr. Josip Šalković, potpredsjednik Hrvatskoga kanonističkog društva, istaknuvši da je već prije stupanja na snagu reforme kanonskog postupka, osobito tijekom održavanja III. izvanredne biskupske sinode u listopadu 2014. godine, veliki broj sinodskih otaca istaknuo nužnost pojednostavljenja i ubrzavanja postupka za priznavanje slučajeva ništavosti. Nepunu godinu dana nakon što je reforma stupila na snagu, možemo slušati o prvim očekivanjima, ostvarenjima i izazovima, rekao je. Dr. Šalković zaželio je sudionicima da im ovogodišnji Simpozij donese radost i pruži svjetlo kako bi i sami mogli biti svjetlo onima koji se nalaze usred oluje, osobito onima koji dvoje o valjanosti svoje ženidbe ili su uvjereni u njezinu ništavost.

Nakon što je predvodio molitvu, biskup Kutleša pozdravio je sudionike Simpozija i zaželio im dobrodošlicu, a duhovni voditelj Društva, biskup Uzinić, uputio je prigodnu riječ te istaknuo da su nove okolnosti reforme kanonskog postupka povećale odgovornost ne samo crkvenih pravnika, nego i biskupa. Mons. Uzinić pročitao je poruku zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića koji je izrazio nadu će se sudionici Simpozija, razmišljajući ovih dana o temi Simpozija, osjetiti pozvanima pratiti, razlučivati i ozdraviti slabosti pojedinih ženidbenih drugova, staviti se na raspolaganje kad se vrši obavijesna, savjetnička i posrednička služba u fazi pastoralne istrage, te odgovorno dijeliti pravednost na crkvenim sudovima. Mons. Uzinić prenio je ujedno pozdrave vojnog biskupa u BiH Tome Vukšića. Uime suorganizatora Simpozija, Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, riječi pozdrava v.d. dekana dr. Tončija Matulića pročitao je mr. Emil Svažić.

Prvoga dana simpozija održana su sljedeća predavanja: Poticaji, temeljni kriteriji i “duh” reforme kanonskog postupka (mr. I. Rak, Varaždin); Dijecezanski biskup pred usko sudskim i pastoralnim očekivanjima reforme kanonskog postupka (dr. I. Ivanković-Radak – mr. A. Toth, Subotica); Uvođenje parnice za proglašenje ništavosti ženidbe (dr. T. Đukez, Đakovo); Novine u određivanju mjerodavnosti sudišta u parnicama o ništavosti ženidbe (mr. L. Paljević, Krk); Pokretanje i istraživanje parnice u redovitom postupku (mr. N. Menalo, Mostar); Testis unus testis nullus u rimsko-kanonskom i kanonskom postupku (dr. I. Milotić, Zagreb); Presuda, njezino pobijanje i izvršenje u redovitom postupku (dr. V. Papež, Ljubljana).
U poslijepodnevnim satima sudionici su obišli Poreč, Sveti Petar u Šumi i Svetvinčenat gdje su sudjelovali na euharistijskom slavlju koje je u župnoj crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije predvodio umirovljeni porečki i pulski biskup Ivan Milovan te u homiliji sudionike Simpozija pobliže upoznao sa životom bl. Miroslava Bulešića.

Drugoga dana simpozija održano je pet predavanja i okrugli stol. Dr. Andrej Saje iz Ljubljane govorio je o “Pretpostavkama, okolnostima i elementima za pokretanje kraćeg postupka pred biskupom”, dr. Slavko Zec iz Krka o temi “Odvijanje kraćeg postupka pred biskupom”, dr. Marko Petrak iz Zagreba o temi “Suffraganeus antiquior kao mjerodavni sudac (kan. 1687, § 3)”, mr. Emil Svažić iz Rijeke o temi “Sudski troškovi i besplatna pravna zaštita – pokazatelj blizine između sudske vlasti i vjernika” te mr. Ante Rako iz Splita o “Obustavi parnice i prijelazu u postupak oprosta od tvrde a neizvršene ženidbe. Neki naglasci s tečaja o novom ženidbenom postupku i o proceduri ‘super rato’ (Rimska rota, 7.-12. III. 2016.)”.
Znanstveni skup crkvenih pravnika završio je plenarnom raspravom te zaključnom riječi biskupa domaćina Kutleše u kojoj je izrazio želju da upravo crkveni pravnici s posebnom pažnjom gledaju što je milosrđe, a što pravednost, držeći se onoga što je vjekovni nauk Crkve, izvijestilo je Hrvatsko kanonističko društvo.

Izvor: Crkva na kamenu/IKA