Male stvari s velikom ljubavlju

ČAPLJINA – U siječnju 2011. godine Caritas Mostar pokrenuo je radionicu za radno osposobljavanje osoba s invaliditetom “Betlehem” za korisnike s područja općine Čapljina. Radionica djeluje već pet godina i pruža mogućnost svakodnevnog dolaska u radionicu osobama s intelektualnim, tjelesnim i osjetilnim poteškoćama, kroz koju stječu potrebne vještine za obavljanje svakodnevnih aktivnosti bilo da se radi o aktivnostima samozbrinjavanja, aktivnostima produktivnosti ili slobodnog vremena. Jedan od važnih čimbenika ove radionice jest i uključivanje tih osoba u zajednicu kroz različite aktivnosti radionice (prodajne izložbe, sudjelovanje u svim općinskim manifestacijama, izletima i dr.) Ono što se pokazalo kao vrijednost ove radionice u prvih pet godina rada jest poboljšanje kvalitete života korisnika radionice, ali i ne samo njih nego i njihovih obitelji. Korisnost radionice se očituje i kroz pozitivne primjere u životima korisnika koji su stekli određene vještine i samopouzdanje potrebno za svakodnevni život i uključivanje osoba s invaliditetom u društvo. Tako je korisnica radionice, osoba s osjetilnim poteškoćama, odnosno osoba bez osjetila vida u 2015. godini odlučila napustiti radionicu kako bi upisala Studij novinarstva na Sveučilištu u Mostaru i postala prva osoba s invaliditetom na tom sveučilištu. Drugi primjer je korisnik radionice, osoba s intelektualnim poteškoćama koja je već zadnjih godinu dana zaposlena kao pomoćni kuhar u Domu za stare i iznemogle “Betanija” u Čapljini.

U rad radionice “Betlehem” uključeno je 14 osoba s invaliditetom. Različitih su dijagnoza (cerebralna paraliza, Down syndrom, intelektualne poteškoće itd) i stupnja oštećenja, (potpune ovisnosti, tj. potrebno ih je nahraniti i dr. do samostalnosti uz povremenu asistenciju). Dnevni program radionice “Betlehem” prilagođen je vještinama korisnika, a radno vrijeme je od ponedjeljka do petka u vremenu od 8 do 12 sati. U radionici su stalno zaposleni radni terapeut Goran i radna instruktorica Tihana, a njima pomažu trenutačno troje volontera: Goga Antić, odgajateljica, Martina Jelčić, socijalni radnik i Karmen Krešić, magistar građevine. Volonteri dolaze u skladu sa svojim mogućnostima, gotovo svakodnevno i zajedno s korisnicima izrađuju različite suvenire, predmete od gline, slike u drvetu, kolaže i dr.

Upravo ovih dana korisnici i volonterka Karmen radili su na projektu izrađivanja kućica i malih kapelica od prirodnih materijala. Kućice su rađene od glinamola, koji se rezao, sušio, zatim brusio i onda se s agalo i lijepilo. Ostatke kamena darovala je klesarska radnja Granitart iz Domanovića, a ostali materijal se kupuje od novca zarađenog na prodajnim izložbama. Izložbe se organiziraju tijekom cijele godine, većinom u župama u dogovoru sa župnicima nakon nedjeljnih Misa, ali i na drugim manifestacijama.

Osim ovoga korisnici izrađuju slike u drvetu kršćanskih motiva, kolaže, pozivnice za vjenčanja i druge predmete, a također nude i uramljivanje slika. Imaju potrebne mašine za rezanje i spajanje lajsni u okvir i na osnovi toga je jedna osoba s invaliditetom zaposlena u radionici.

Slogan Radionice je misao Majke Tereze: “Ne možemo činiti ništa veliko, samo male stvari s velikom ljubavlju”, stoga, ako želite osjetiti veliku ljubav i vidjeti kako nastaju male stvari možete se navratiti u “Betlehem” i upoznati divne ljude, pomoći im u stvaranju njihovih djela ili kupiti nešto od njihovih rukotvorina.

Izvor: Crkva na kamenu