Dovršena najveća katolička crkva u Sjevernoj Americi

S blagoslovom završnoga mozaika, 8. prosinca 2017., američka bazilika u nacionalnom svetištu Bezgrješnoga začeća Blažene Djevice Marije u Washington D.C., konačno je dovršena, poslije gotovo stoljeća izgradnje i ukrašavanja. Nakon 100 godina izgradnje, tisuće vjernika svjedočilo je blagoslovu 24 tone teškoga venecijanskoga stakla ugrađenog u mozaik kupole najveće katoličke crkve u Sjevernoj Americi, smještene neposredno uz Katoličko sveučilište Amerike, koju godišnje posjeti oko milijun ljudi.


Desetominutna procesija kardinala, biskupa i svećenika prethodila je dvosatnoj svečanosti i misi koju je predslavio vašingtonski kardinal Donald W. Wuerl. Uz njega je koncelebriralo pet kardinala među kojima i Daniel DiNardo predsjednik Američke biskupske konferencije, 23 biskupa i 90-ak svećenika, a sudjelovalo je i više od 4000 vjernika.
Novi mozaik nazvan Svod Presvetog Trojstva, sazdan je od gotovo 14 milijuna komada stakla a prikazuje Presveto Trojstvo, Blaženu Djevicu Mariju i blizu 20 svetaca i blaženika koji su povezani s početcima katoličanstva u Americi ili s ovim svetištem.
Ovom je prigodom papa Franjo, koji je ovu baziliku posjetio 2015., poslao svoje pismo u kojem ističe da je u posveti iščitava nadu da će svi koji budu vidjeli ovaj prikaz Majke Marije u svodu bazilike moći “s novom snagom i novim žarom ljubavi, očitovati osobitu ljubav prema Kristovoj Crkvi i Evanđelju, i u ovom našem dobu”. Sada kada je završena katedrala u Washingtonu, bazilika Sagrada Familia u Barceloni, koju je projektirao svjetski poznati arhitekt Antoni Gaudi, ostaje najveća nedovršena rimokatolička crkva u svijetu.

Katedrala u Barceloni

Izvor: Crkva na kamenu/http://www.zavelim.hr