Rumunjska prikupila 2 milijuna potpisa za ustavnu zaštitu braka

Foto: www.pexels.com

Građanska inicijativa iz Rumunjske, koja želi ustavno zaštiti brak kao zajednicu muškarca i žene, prikupila je u 9 tjedana 2,1 milijun potpisa.

To je skoro 10 % ukupnoga stanovništva Rumunjske. Organizatori su izjavili da će i dalje nastaviti s prikupljanjem potpisa iako su broj od 500.000 potpisa, koji su morali prikupiti u 6 mjeseci, odavno premašili.

U Rumunjskoj je inicijativa pokrenuta 25. studenoga 2015. s ciljem ustavne zaštite braka kao zajednice muškarca i žene.

“Prava i slobode sadržani u rumunjskom ustavu i dužnost da branimo obitelj i moralne, kulturološke i vjerske vrijednosti, te pravo da odlučujemo o odgoju svoje djece, potaknuli su nas da osnujemo organizacijski odbor s ciljem ujedinjenja svih snaga društva u obranu braka i obitelji”, stoji u aktu kojim je građanska inicijativa najavila prikupljanje potpisa 500.00 birača za promjenu ustava.

Cilj je inicijative amandmanom zamijeniti riječ “supružnici” u ustavnom članku članku 48. s riječima “muškarac i žena”, koji bi, ukoliko je usvojen, glasio: “Obitelj je zasnovana na slobodnom braku između muškarca i žene, njihovoj punoj jednakosti i pravu i dužnosti roditelja da osiguraju odgoj, edukaciju i obrazovanje svoje djece.” Na taj način će se osigurati i ojačati obveza zaštite obitelji, koju prema Općoj deklaraciji o pravima čovjeka (čl. 16.) trebaju štititi i društvo i država kao “prirodnu i temeljnu društvenu jedinicu”.

Također će se amandmanom izbjeći nepotrebne debate i kontradiktorne interpretacije te nedvosmisleno priznati da je pravo na zasnivanje obitelji temeljno ljudsko pravo muškarca i žene, “koje oni ne uvažavaju pojedinačno, nego zajedno”, navodi organizacijski odbor. Osim zaštite braka, organizatori prikupljanja potpisa žele u fokus javnosti staviti paket obiteljskih politika usmjerenih na rješavanje problema mnogih obitelji i ozbiljne demografske krize s kojom je Rumunjska suočena.

Prema rumunjskom ustavu (čl. 150) građanska inicijativa trebala je u 6 mjeseci prikupiti 500.000 potpisa birača, od kojih je barem 20.000 iz svake od 41 županije i grada Bukurešta.

Rumunjska prema popisu stanovništva ima oko 20 milijuna stanovnika i oko 18 milijuna birača, što znači da građanska inicijativa treba prikupiti 2,8 % potpisa od ukupnog broja birača.

Ako je prikupljen dovoljan broj potpisa u propisanom roku, prijedlog za promjenu ustava ulazi u redovnu parlamentarnu proceduru te treba biti usvojen dvotrećinskom većinom u oba doma parlamenta.

Naposljetku, ako prođe u parlamentu, promjena ustava će biti dana građanima na usvajanje ili odbacivanje na referendumu, koji se treba održati unutar 30 dana od usvajanja u parlamentu.

Izvor: Crkva na kamenu/Narod.hr