Sjećanje na djevojke koje su oteli islamisti Boko Harama

Foto: Reuters

Islamski ekstremisti Boko Harama su iz više škole u mjestu Chibok, koje se nalazi na sjeveru Nigerije, prije dvije godine oteli 276 studentica. Neke su od njih uspjele pobjeći, ali je većina ostala u zatočeništvu. Ne treba zaboraviti te djevojke, rekao je nadbiskup Abuje kardinal John Onaiyekan govoreći za Radio Vatikan.

Teroristi su u noći s 14. na 15. travnja 2014. provalili u jednu državnu školu u mjestu Chibok, na sjeveru Nigerije i, unatoč mjerama sigurnosti, odveli 276 studentica, od kojih se 57 uspjelo osloboditi, a ostalima se zametnuo svaki trag. Roditelji djevojaka nikad nisu izgubili nadu, kao ni međunarodna zajednica, a pokret “Vratite nam naše djevojke” organizirao je niz priredbi za oslobađanje djevojaka.

Nedavno je jedan videozapis, vjerojatno iz prosinca 2015. godine, pokazao 15 studentica prekrivenih velom koje su govorile svoja imena, a jedna je pak rekla: “Sve smo dobro”. O sudbini djevojaka ne zna se ništa, a živo je sjećanje na svibanj 2014. godine, kada je vođa terorista Abubakar Shekau preuzeo odgovornost za otmicu i objavio nakanu da, u ime Alaha, proda studentice ili da se udaju za teroriste. Strahuje se pak da su silovane ili da su ih rabili kao kamikaze. Studentice su postale simbol užasne strategije terorista, koji su ovih godina oteli tisuće osoba.

Sramota je da već dvije godine ne znamo ništa o otetim djevojkama, to zbunjuje sve Nigerijce. Druga je obljetnica pravi trenutak da ih se sjetimo. Slučaj Chibok je simbol, a Boko Haram je oteo na tisuće osoba: žena, mladih i starih. Premda Vlada postiže nekakav uspjeh, oslobađa mnoge otete osobe, od djevojaka ni traga ni glasa – ustvrdio je kardinal.

Na upit što misli o objavljenom videozapisu, rekao je da on ne govori ništa. Ne znamo čije je djelo, tko ga je objavio ni gdje je snimljen. Nigerijska vlada tvrdi da ne zna ništa o videozapisu, do sad nemamo službenoga priopćenja. Narod se umorio gledati videozapise, svako toliko neki se pojavi – primijetio je kardinal Onaiyekan.

Na primjedbu da se danas moli za sve otete osobe, rekao je da svi mole. Iako je molitva dobra i snažna, ipak su potrebni odlučni pothvati. Vojska sama ne može riješiti problem, potreban je dijalog, valja postići sporazume s onima koji stoje iza Boko Harama, ti mogu osloboditi djevojke – ustvrdio je kardinal dodajući da se opće stanje postupno poboljšava. Biskupi mi vele da se mnogi vraćaju u svoja sela, a i vrijeme je da se vrate jer treba pripremiti zemlju za sljedeću godinu.

 

Izvor: Crkva na kamenu/RV