Papinska akademija za život

Američki biskupi o ukidanju ustavne zaštite pobačaja u SAD-u

Biskupi Sjedinjenih Američkih Država zahvaljuju Bogu na odluci Vrhovnog suda zemlje kojom je u petak poništen Roe protiv Wadea, presuda iz 1973. “koja je legalizirala i normalizirala oduzimanje nedužnog ljudskog života” pobačajem. U zasebnom priopćenju Papinska akademija za život poziva vlade da donesu politike koje promiču život.

“Ovo je povijesni dan u životu naše zemlje”, stoji u priopćenju Konferencije katoličkih biskupa SAD-a (USCCB), kao odgovor na odluku Vrhovnog suda da poništi presude o pobačaju koje su dopuštale pobačaj na zahtjev diljem države.

Naime, američki je Vrhovni sud u petak, 24. lipnja objavio svoju odluku o slučaju Dobbs protiv Jackson Women’s Health Organization, presudivši da američki ustav ne štiti takozvano „pravo“ na pobačaj.

Presuda – o kojoj je šest vrhovnih sudaca odlučilo za, a troje protiv – poništava odluke u slučajevima pobačaja Roe protiv Wadea i Planned Parenthood of Southeastern Pennsylvania protiv Casey, kojima se zajamčilo „abortus na zahtjev“ u cijeloj zemlji.

Roe protiv Wadea teško poricanje istina

“Gotovo pedeset godina”, stoji u izjavi američkih biskupa, “Amerika je provodila nepravedan zakon koji je nekima dopuštao odluku mogu li drugi živjeti ili umrijeti; ova politika rezultirala je smrću desetaka milijuna nerođene djece, generacijama kojima je uskraćeno pravo da se i rode”. Izjavu su potpisali predsjednik USCCB-a, nadbiskup José Gomez i predsjednik Odbora za život, nadbiskup William Lori.

Kako navodi USCCB, Roe protiv Wadea “koji je legalizirao i normalizirao oduzimanje nevinih ljudskih života”, označio je teško poricanje istina na kojima je Amerika temeljena – da su svi muškarci i žene stvoreni jednaki, s Bogom danim pravima na život, slobodu i potragu za srećom.

Zaštiti najranjivije

Odluka Vrhovnog suda, međutim, ne čini pobačaj nezakonitim, već samo vraća ovlasti reguliranja prakse američkom narodu i njegovim izabranim predstavnicima. Nakon što su zahvalili Bogu na odluci donesenoj u petak, biskupi su apelirali na izabrane dužnosnike da “donose zakone i politike koje promiču i štite najranjivije među nama”.

U priopćenju su isto tako oplakali gubitak “malene djece čiji su životi oduzeti od 1973. godine”, izražavajući pritom svoju blizinu “svakoj ženi i muškarcu koji su teško patili od pobačaja”, jamčeći im njihove molitve za ozdravljenje i obećavajući svoje suosjećanje i podršku. “Kao Crkva, trebamo služiti onima koji se suočavaju s teškim trudnoćama i okružiti ih ljubavlju“.

Nadalje, biskupi hvale rad mnogih Amerikanaca koji su “mirno radili kako bi obrazovali i uvjerili svoje bližnje o nepravdi pobačaja, nudili njegu i savjetovanje ženama i radili na alternativama pobačaju, uključujući posvajanje, udomiteljstvo i javne politike koje istinski podržavaju obitelji“. Danas dijelimo njihovu radost i zahvalni smo im, dodaju biskupi.

Post-Roe Amerika

Njihov rad za život, nastavljaju biskupi, “odražava sve što je dobro u našoj demokraciji, a pro-life pokret zaslužuje biti uvršten među velike pokrete za društvene promjene i građanska prava u povijesti naše nacije”.

Međutim, biskupi inzistiraju na potrebi da se rad nastavi: „Sada je vrijeme da počnemo s radom na izgradnji post-Roe Amerike. Vrijeme je za zacjeljivanje rana i popravljanje društvenih podjela; vrijeme je za razumno promišljanje i susretljiv dijalog te za okupljanje kako bismo izgradili društvo i gospodarstvo koje podržavaju brakove i obitelji te gdje svaka žena ima podršku i resurse koji su joj potrebni da u ljubavi donese svoje dijete na ovaj svijet”.

Nadbiskupi Gomez i Lori zaključuju izjavu obećanjem „da ćemo nastaviti naše služenje velikom Božjem planu ljubavi za ljudsku osobu i raditi s našim sugrađanima kako bismo ispunili obećanje Amerike da će jamčiti pravo na život, slobodu i potragu za sreću za sve ljude“.

Pridružila se i Papinska akademija za život

Papinska akademija za život također se pridružila izjavi USCCB-a, ističući da pitanje pobačaja ne može ostati “ograničeno na ostvarivanje individualnih prava, već je pitanje od širokog društvenog značaja“.

“Nakon 50 godina važno je ponovno otvoriti neideološku raspravu o mjestu koje zaštita života ima u civilnom društvu da se zapitamo kakav suživot i društvo želimo graditi.”

Papinska akademija za život navodi da bi vlade trebale donijeti politike koje “pogoduju životu bez zapadanja u a priori ideološke pozicije”.

To uključuje “osiguravanje primjerenog spolnog odgoja, jamčenje zdravstvene skrbi dostupne svima i pripremu zakonodavnih mjera za zaštitu obitelji i majčinstva, prevladavajući postojeće nejednakosti”.

“Potrebna nam je čvrsta pomoć majkama, parovima i nerođenom djetetu koja uključuje čitavu zajednicu, potičući mogućnost da majke u poteškoćama nastave trudnoću i da dijete povjere onima koji mogu jamčiti djetetov rast“.

Predsjednik Papinske akademije, nadbiskup Vincenzo Paglia, rekao je: „Ususret zapadnom društvu koje gubi strast za životom, ovaj čin snažan je poziv da zajedno razmislimo o ozbiljnom i hitnom pitanju ljudske generativnosti i uvjetima koji to čine mogućim; birajući život, u igri je naša odgovornost za budućnost čovječanstva“. (VN)

Izvor: Crkva na kamenu/VN