Benedikt XVI., 90 godina u znaku molitve za Crkvu

Foto: RV

Federico Lombardi, predsjednik Zaklade Ratzinger, predstavio je 6. travnja u Rimu, na Patrističkom institutu Augustinianum, knjigu “Cooperatores Veritatis, spisi u čast pape emeritusa Benedikta XVI. za 90. rođendan”. Knjigu je uredio on osobno, zajedno s Pierlucom Azzarom, a objavila ju je Vatikanska nakladnička kuća.

Knjiga sadrži priloge 13 znanstvenika koji su od 2011. godine do danas bili dobitnici Nagrade Ratzinger. Naslov knjige “Cooperatores Veritatis” je, naime, biskupski moto Benedikta XVI. koji će 16. travnja navršiti 90 godina.

Taj moto vrlo dobro očituje identitet njegova zauzimanja kao teologa i služitelja teologije u Crkvi – istaknuo je pater Lombardi u razgovoru za našu radijsku postaju te dodao – Njegovo je viđenje vlastite službe apsolutno daleko od stavljanja samoga sebe na prvo mjesto; u središte svega stavlja služenje istini, Istini koja je, za one koji žive u vjeri i u Crkvi, utjelovljena u Isusu Kristu. Božanska istina, Logos koji nas prosvjetljava kako bismo imali viđenje svijeta, života, pravoga puta za postizanje spasenja.

Čini mi se – dodao je p. Lombardi – da se taj moto dobro primjenjuje i na sve one koji se u Ratzingerovoj školi, odnosno nasljedujući njegov primjer, žele zauzeti u životu i u istraživanju, i posebno u teološkom istraživanju, kako bi služili istini u Crkvi, za dobro ljudskoga roda.

Napomenuvši potom da je vrlo lijepo i ugodno susresti se s Papom emeritusom, a ponajviše –- kako je rekao – slušati ga, istaknuo je da razgovor s njim uvijek obogaćuje. Njegova je tjelesna snaga, naravno, kao osobe koja ima 90 godina; stoga je njegova slabost posljedica dobi i njezina napredovanja – primijetio je p. Lombardi.

Upravo nam ta dob Josepha Ratzingera – dodao je – daruje ono što je na neki način najavio još i prije svojega odreknuća, a to je vrijeme veće sabranosti, intenzivnije molitve, razmatranja, a i razgovora s osobama s kojima dolazi u kontakt, iako u odmjerenijem obliku, ali uvijek usredotočenomu na bitne teme u životu, o smislu života, o povijesti, jer – primijetio je na kraju p. Lombardi – očito je njegovo raspoloženje priprave za susret s Gospodinom.

 

Izvor: Crkva na kamenu/RV