Biskupi pozivaju na solidarnost i molitvu za mir

Biskupska konferencija Mozambika odredila je Dan molitve za mir, koji će se održati 22. svibnja, na svetkovinu Presvetoga Trojstva. Biskupi su tu odluku objavili u priopćenju na kraju svojega zasjedanja, održanoga ovih dana. U dokumentu, među ostalim, biskupi traže također da se prilozi koji će se prikupiti toga dana namijene Caritasu, za pomoć stanovništvu.
Mozambik se, naime, već dugo nalazi u teškom stanju zbog velike političke krize u kojoj se sukobljavaju Frelimo, stranka na vlasti, i Renamo, bivši gerilski pokret koji je postao glavna opozicijska stranka. Zbog stalnih sukoba, mnogi su stanovnici izbjegli u susjedne zemlje. Izražavajući solidarnost sa svima koji trpe, biskupi u priopćenju koje prenosi Radio Vatikan, ističu da kao Crkva nisu vezani ni uz jednu političku stranku, nego su na strani ljudi, posebice onih najsiromašnijih, onih koje najviše pogađa taj besmisleni rat.

Stoga su dijalog i nacionalno pomirenje, sredstva na koja potiče Crkva kako bi se promicao mir, uza želju da se uistinu primjeni opći mirovni sporazum koji su 1992. godine, u Rimu, potpisali predstavnici državnih vlasti i pobunjenici Mozambičkoga nacionalnog otpora. Ratovi su u prošlosti odnijeli više od milijun života – napomenuli su biskupi te snažno potaknuli – Nikada više rat! U Božje ime, radimo za mir! Na kraju su čitavo pučanstvo povjerili Djevici Mariji, Kraljici mira.

Izvor: Crkva na kamenu/IKA