Djeca – vojnici u središtu Papine molitvene nakane za prosinac

Od samoga početka svojega papinstva, papa Franjo je više puta snažno upozoravao, u svojim govorima, propovijedima i porukama, na tu zastranjujući pojavu djece svedene na ropstvo kako bi se borili u ratovima koje vode odrasli.

U ovom se svijetu, koji je razvio najsofisticiranije tehnologije, prodaje oružje koje završava u rukama djece – vojnika, upozorio je papa Franjo u videoporuci u kojoj je objavio molitvenu nakanu za mjesec prosinac. Papa je ponovno istaknuo da treba učiniti sve moguće kako bi se poštovalo dostojanstvo djece, i kako bi se prekinuo taj oblik ropstva. Potom se obratio svim ljudima dobre volje. Tkogod ti bio, rekao je Papa u video poruci, ako si dirnut kao ja, molim te da se pridružiš ovoj molitvenoj nakani: Da se na svim krajevima svijeta ukloni to zlo djece-vojnika.
Od samoga početka svojega papinstva, papa Franjo je više puta snažno upozoravao, u svojim govorima, propovijedima i porukama, na tu zastranjujući pojavu djece svedene na ropstvo kako bi se borili u ratovima koje vode odrasli. U blagoslovu Urbi et Orbi – Gradu i svijetu, za Božić 2014. godine, govorio je o djeci žrtvama “novih Heroda”. I na Božić prošle godine, ponovno je upozorio na taj veliki problem, te izrazio svoju blizinu svoj djeci-vojnicima.
Posebno je dirljiv bio susret pape Franje s mladima u Ugandi, tijekom njegova apostolskoga pohoda toj zemlji u studenom 2015. godine. Papa se ganuo slušajući svjedočanstvo jednoga dječaka koji je bio primoran postati dijete – vojnik. Njemu, i svim mladim žrtvama toga strašnoga zla, Papa je uputio riječi blizine i ohrabrenja, pozivajući ih da mržnju svladaju ljubavlju, uvjereni da je, kako je tada rekao papa Franjo, Bog jači od svake kampanje vojačenja.

Izvor: Crkva na kamenu/Laudato.hr