Drugo zasjedanje XIV. redovnog vijeća Glavnoga tajništva Biskupske sinode

Foto: www.vjeraidjela.com

Pod predsjedanjem Svetoga Oca je 21. i 22. studenoga održano drugo zasjedanje XIV. redovnog vijeća Glavnoga tajništva Biskupske sinode. Radove je otvorio kardinal Lorenzo Baldisseri, glavni tajnik Biskupske sinode, stoji u objavljenom priopćenju. U pozdravnom je govoru zahvalio papi Franji na njegovoj nazočnosti, a ujedno je čestitao novim kardinalima koji su također nazočili zasjedanju vijeća. Osim novih kardinala, na sjednicu su bili pozvani čelnici ureda Rimske kurije zbog njihove nadležnosti glede teme Sinode: Pročelnik zbora za ustanove posvećenoga i društva apostolskog života, te pročelnik Zbora za kler kao i pročelnik Vijeća za laike, obitelj i život.

Nakon uvodnoga govora kardinala Baldisserija, pokrenuta je rasprava o nacrtu Pripremnog dokumenta za XV. opću redovnu skupštinu Biskupske sinode. Glavno tajništvo je izradilo dokument, a pomogli su mu stručnjaci za sinodsku temu: ‘Mladi, vjera i raspoznavanje duhovnih zvanja’. Članovi su vijeća pohvalili nacrt dokumenta i iznijeli svoja mišljenja koja mogu pridonijeti poboljšanju samog dokumenta.

Pripremni dokument, s upitnim listom, namijenjen je Biskupskim konferencijama, Sinodama Istočnih katoličkih samosvojnih crkvi i drugim pravnim tijelima, a oni će ga podijeliti biskupijama i drugim crkvenim ustanovama. Članovi vijeća su radili u manjim radnim skupinama, koje su bile oblikovane vodeći računa o kontinentalnoj pripadnosti, s ciljem osmišljavanja pitanja koja se odnose na mlade u raznim zemljopisno-kulturnim sredinama. Ti su prijedlozi i upiti uključeni su okvirni dokument, koji je jednoglasno usvojen.

Na kraju zasjedanja, članovi su vijeća raspravljali o preustroju Pravilnika Biskupske sinode. Glede toga, msgr. Fabio Fabene, dotajnik biskupske sinode, izvijestio je o radu Glavnoga tajništva kojemu pomažu stručnjaci, imajući u vidiku preispitivanje sinodskih propisa, što je bio povod za plodonosnu razmjenu mišljenja. Na kraju dvodnevnoga zasjedanja, Papa je zahvalio članovima vijeća i svim sudionicima na njihovu prinosu, kao i na duhu bratskoga zajedništva, življenoga tijekom zasjedanja.

Izvor: Crkva na kamenu/RV