Europski kongres o milosrđu

U rimskoj bazilici Sant’Andrea della Valle održava se europski kongres o milosrđu. U subotu, 2. travnja, govorio je kardinal Walter Kasper, a dan ranije raspravljalo se o odnosu između milosrđa i politike. Ako je politika promišljanje i slušanje prije djelovanja, milosrđe je onda ključ za otkrivanje istine i pravde, potrebnih za donošenje odluka u ime “općega dobra”, istaknuto je na kongresu prisjećajući se Roberta Schumana, utemeljitelja ujedinjene Europe, koji je proglašen slugom Božjim i vodi se postupak za njegovo proglašenje blaženim.

Politika uvijek traži opće dobro, uvijek nastoji čovjeku služiti. Politiku resi i samilosno slušanje drugoga. Robert Schuman je govorio: “Uvijek treba do kraja saslušati osobu koja govori, bez ubacivanja u riječ; saslušati ju kako bi se shvatilo to što ona želi, a potom govoriti”. Kada politika treba slušati druge ne poštuje uvijek taj vidik dobrohotnosti, odnosno milosrđa – kazao je otac Joseph Jost, vicepostulator postupka za Schumanovo proglašenje blaženim.

Milosrđe i pozornost prema bližnjemu temelj su “Povelje samilosti”, projekta osmišljenog u Sjedinjenim Državama koji su potpisali gradovi iz 70 država, od Botsvane do Pakistana. Povelja je plod suradnje stručnjaka iz svih vjeroispovijesti, a promiče nepovrjedivost ljudske osobe, poštovanje i osudu svakoga nasilja.

Pojam “samilosti”; teško je definirati; to je latinska složenica od riječi (“patior”) trpjeti i (“cum”) “zajedno sa”. Označava dakle spremnost za trpljenje s drugom osobom. Tu je definiciju osmislilo trideset vjerskih vođa iz cijeloga svijeta: muslimani, hinduisti, kršćani i drugi; svi su zahtijevali da takvo poimanje bude u središtu naše misli. Zakonom se ne određuje samilost; riječ je o zanimanju za patnju drugoga ljudskog bića – kazao je Tori Murden McClure, predsjednik sveučilišta u Louisvilleu koji je “jedan od gradova samilosti”.

“Kongres europskog milosrđa održava se u crkvi Sant’Andrea della Valle. To je sveto mjesto, blizu mjesta mučeništva svetoga Sebastijana, gdje je pokopan sveti Josip Marija Tomasi, a gdje je sveti Maksimilijan Kolbe bio zaređen za svećenika. U godini milosrđa, crkva Sant’Andrea della Valle, osim ‘crkve Toske’, nudi se i kao mjesto obnove sjećanja i produbljivanja naše vjere, od početka do sada. Vjera nas spomenutih svetaca potiče na žrtvu, služenje i solidarnost. U tomu prednjači sveti Maksimilijan Kolbe koji je u Auschwitzu žrtvovao svoj život i tako od sigurne smrti spasio drugu osobu” – istaknuo je otac Marcelo Zubìa, zamjenik vrhovnoga poglavara otaca teatinaca.

Izvor: Crkva na kamenu/RV