Kardinal Sarah upozorava Europu na gubitak identiteta

Foto: www.ncronline.org

Kardinal Robert Sarah se obično ne ustručava otvoreno govoriti. Nedavno je optužio Europu, da se nije u stanju braniti te kritizirao utjecaj Zapada na njegovu afričku domovinu.

Kardinal Robert Sarah je upozorio Europu, da će izgubiti svoj identitet.

“Kada jedno društvo počne osuđivati vlastite vrijednosti osuđeno je na propast”, izjavio je u utorak u intervjuu za katoličku dobrotvornu organizaciju “Kirche in Not” (Crkva u potrebi) prefekt vatikanske Kongregacije za bogoštovlje. Sarah je opisao ekstremistički islam kao glavnu prijetnju europskom kršćanstvu, koje nije voljno braniti svoju vjeru.

Kardinal, koji je rodom iz zapadnoafričke Gvineje, kritizirao je političku situaciju u Africi i pozvao “svjetske ekonomske sile” da okončaju “muke” Afrike, koje su one i izazvale. Njegov kontinent je “sakupljalište kontraceptiva i oružja”. Komunizam i rodna teorija su primjeri “pogubnog utjecaja zapadnih ideologija”, rekao je Sarah.

Kardinal je također podsjetio Crkvu, da ne zaboravi evangelizaciju.

“Crkva je u teškoj zabludi, ako misli, da joj je glavni zadatak u sadašnjoj krizi, pronaći rješenja za sve političke probleme”, rekao je Sarah. Osim toga, kardinal vidi i opasnost od “komadanja” Crkve. To je slučaj kada se “inzistira na nacionalnom identitetu što dovodi do zaključka kako se može i samostalno odlučivati, pogotovo u važnim područjima vjere i morala”.

Izvor: Crkva na kamenu/http://www.troplet.ba