Križni put u Koloseumu

Foto: Lawrence OP/flickr.com

“Bog je milosrđe” – naslov je koji je kardinal Gualtiero Bassetti izabrao za razmatranja križnoga puta, kojim će na Veliki petak u rimskom Koloseumu predsjedati papa Franjo. U tekstovima kardinal Bassetti ističe da kao odgovor na naše strahove, patnje, progone i nasilja, Bog svima besplatno pruža svoje milosrđe. U razmatranjima za svaku od 14 postaja križnoga puta, podsjeća na riječi sv. Ivana Pavla II. i razmišlja o tegobama kršćana koje se ubija zbog njihove vjere te svih žrtava progona.

Kardinal potiče na molitvu za obitelji u teškoćama: za parove čiji je brak u krizi, za osobe koje su ostale bez posla, za mlade koji ne mogu pronaći posao. U razmatranjima također promišlja o zlostavljanoj djeci i onima čije se dostojanstvo nije poštovalo.

U tekstu križnoga puta, kardinal Bassetti spominje primjere modernih mučenika poput sv. Maksimilijana Kolbea i sv. Edith Stein, ističući ih kao “istinske apostole suvremenoga svijeta”. Napisao je kako ljubav, zahvalnost i poniznost sv. Josipa iz Arimateje, koji je Kristovu tijelu pružio dostojanstven ukop, kontrast “razmetljivosti, banalnosti i blistavosti ukopa moćnika ovoga svijeta”. Zatvaranjem Isusove grobnice – istaknuo je kardinal – smrt nije pobijedila, zato što u sjeni te jeruzalemske grobnice, Bog potiho radi da “u čovjeku stvori novu milost”.

Izvor: Crkva na kamenu/RV