Međunarodni seminar o radu

Foto: Crkva na kamenu

U sklopu Jubileja milosrđa u Rimu se od 2. do 5. svibnja održava međunarodni seminar u organizaciji Papinskog vijeća Pravda i mir u suradnji s Međunarodnom organizacijom rada. Teme skupa, koji je okupio predstavnike međunarodnih organizacija katoličkoga nadahnuća na području rada, su dostojanstvo radnika, pravedne plaće, laki pristup kreditu za mlade ljude – ključni za “održivi razvoj” rada.

Papa Franjo već je govorio o dvije slabosti: o okolišu i o siromasima. Sada i posao postaje slabost, istaknuo je kardinal Peter Turkson, predsjednik Papinskoga vijeća Pravda i mir, prenosi Radio Vatikan. Cilj je sve više korist, zarada, dobit, a čovjek sve više živi u neizvjesnosti, primijetio je te upitao: “Kako možemo zajamčiti dostojanstvo rada? Kako možemo posao učiniti stabilnim? Kako rad može pridonijeti iskustvu mira u društvu?”
Cilj je skupa također utvrđivanje rješenja na globalnoj razini, počevši od zaštite radnika. Premda smo u XXI. stoljeću, još uvijek postoje oblici rada u ropskim uvjetima, i bez ikakvih prava, primijetio je Gianni Rosas, voditelj predstavništva Međunarodne organizacije rada u Italiji i u San Marinu. Postoje kritične situacije u kojima se nalaze radnici, koji rade ali zarađuju manje od onoga koliko je potrebno kako bi izišli iz krajnjih oblika siromaštva. Nemojmo zaboraviti da u svijetu ima više od 400 milijuna ljudi koji rade, ali žive u siromaštvu; oni i njihove obitelji, istaknuo je Rosas.

Potrebna je, dakle, zaštita pružena ugovorom, ali i prijedlozi za suočavanje s pretjeranosti u automatiziranom i digitaliziranom radu, koja bi mogla marginalizirati ljudsko biće, a posebno mlade, i to u ime slijepe koristi. Kako je rekao Henry Ford, podsjetio je potom kardinal Turkson, svrha financija nije zarada, nego pomoć ljudima da ostvare opće dobro. Ako uspijemo ostvariti pristup kapitalu onima koji imaju dobre ideje za razvoj, mladi više neće očekivati posao od nekoga, nego će oni sami moći biti poduzetnici, te stoga neće stalno tražiti posao, nego će ga stvarati, istaknuo je predsjednik Papinskoga vijeća Pravda i mir.
U tom smislu valja potaknuti mikrokredit i udruge koje promiču rad mladih u siromašnim zemljama. Mons. Roberto Vitillo, voditelj izaslanstva Međunarodnoga Caritasa pri Ujedinjenim narodima, smatra da svijet nije dostatno pozoran na taj problem. Na gotovo svakom kontinentu, naime, ima dobro pripremljenih, obrazovanih mladih ljudi, koji su bez posla, kazao je te dodao da, međutim, i plaća treba biti pravedna, kako bi, posebno obiteljima, omogućila da se dobro razvijaju, kako bi radniku ili radnici dopustila da se brine o djeci, o školi, pa i o njima samima kao roditeljima.

Izvor: Crkva na kamenu/RV