Misnica Benedikta XVI. za njemačku crkvu u Rimu

Foto: Vatican Media

Nadbiskup Georg Gänswein predao je Papinskom teutonskom institutu Santa Maria dell’Anima u Rimu zlatnu misnicu Benedikta XVI., objavila je 22. lipnja 2023. Družina, prenosi Informativna katolička agencija.

Kako je u razgovoru za Vatikanski radio pojasnio nadbiskup Gänswein, Papa emeritus je u svojoj oporuci među ostalim odredio da Papinski teutonski institut, s crkvom u kojoj se okuplja njemačka zajednica u Rimu, dobije jedan od komada liturgijske odjeće koju je koristio, kao uspomenu i zahvalu za međusobnu povezanost još od Drugoga vatikanskog sabora.

Benedikt XVI. često je posjećivao institut, nekoliko puta i kao govornik na raznim događanjima, jer je od mladosti bio vezan za tu ustanovu. „Institut Anima je Benediktu XVI. jako prirastao srcu“, rekao je njegov osobni tajnik mons. Gänswein.

Rektor Instituta Michael Max primio je misnicu s ganućem i zahvalnošću. Rekao je da će dragocjeno ruho „dobiti počasno mjesto u sakristiji, te će se koristiti na odabrane velike blagdane“.

Predaja misnice jedna od posljednjih službenih aktivnosti nadbiskupa Gänsweina, kao izvršitelja Benediktove oporuke, u Rimu, prije povratka u Njemačku 1. srpnja.

U ožujku je, pak, drugu papinu misnicu predao njegovoj naslovnoj kardinalskoj crkvi Svete Marije Tješiteljice u Rimu. (kta/ika)

Izvor: Crkva na kamenu/KTA