Msgr. Fernando Ocáriz je novi poglavar prelature Opus Dei

Foto: www.opusdei.org

Papa Franjo je potvrdio izbor monsinjora Fernanda Ocáriza za novoga poglavara prelature Opus Dei. On nasljeđuje biskupa Javiera Echevarríu koji je preminuo 12. prosinca 2016. godine. Monsinjor je rođen u Parizu prije 72 godine u španjolskoj obitelji koja je iz Španjolske pobjegla tijekom građanskoga rata. Dosad je bio pomoćni vikar prelature, a treći je nasljednik svetoga Josemaríe Escrivá.

Monsinjor Ocáriz je na sveučilištu u Barceloni 1966. godine stekao doktorat iz Fizike, na Papinskom Lateranskom Sveučilištu je postigao licencijat iz Teologije, a doktorirao je na sveučilištu u Navarri 1971. godine, kada je i zaređen za svećenika. Prve godine svećeništva posvećivao se uglavnom pastoralu mladih i sveučilištaraca.

Od 1986. godine je savjetnik Zbora za Nauk vjere i drugih ureda Rimske kurije: od 2003. godine Zbora za kler, a od 2011. Papinskoga vijeća za promicanje nove evangelizacije. Član je Papinskoga teološkoga povjerenstva od 1989. godine. Osamdesetih godina je započeo raditi na Papinskom sveučilištu ‘Santa Croce’ u Rimu, gdje je bio redovni profesor Fundamentalne teologije, a sad je profesor emeritus.

Objavljivao je knjige o Kristologiji, a drugi njegovi spisi su teološke i filozofske naravi. Za jednu njegovu knjigu predgovor je napisao kardinal Ratzinger. Rafael Serrano je 2013. godine objavio intervju s njim, naslovljen ‘Crkva, svijet izmiren’. Objavio je i dva rada iz filozofije: ‘Marksizam: teorija i praksa jedne revolucije’ te ‘Voltaire: rasprava o snošljivosti’. Osim toga, bio je koautor brojnih monografija te autor mnogih teoloških i filozofskih članaka.

Glavnim vikarom prelature Opus Dei imenovan je 23. travnja 1994. godine, a pomoćnim vikarom 2014. godine. Tijekom 22 godine pratio je prethodnog prelata biskupa Javiera Echevarríu na njegovim pastoralnim pohodima u više od sedamdeset država. Sedamdesetih je godina, kao student teologije, živio sa svetim Josemarijom Escrivá, utemeljiteljem prelature Opus Dei. Od malih nogu je zaljubljen u tenis, koji još uvijek igra.

Izvor: Crkva na kamenu/RV