P. Tom slab tijelom, ali snažan duhom

Foto: RV

Trideset kilograma manje, oslabljenoga tijela, ali čudesne duhovne snage i velike umne bistrine. Takav se u subotu, 16. rujna, pred novinarima okupljenima u Centru “Salesianum” u Rimu, pojavio pater Tom Uzhunnalil, indijski salezijanac, misionar, koji je 4. ožujka prošle godine bio otet u Jemenu, a oslobođen je prije nekoliko dana, točnije 12. rujna.

O pojedinostima njegova oslobađanja nisu dani podatci, jer ih ne poznajemo – objasnio je salezijanski poglavar don Ángel Fernández Artime. Sigurno je da je do puštanja na slobodu došlo preko jednoga humanitarnog djelatnika koji je u vezi s Omanskim sultanatom – dodao je don Ángel.

Pater Tom je dugo govorio o svojemu zatočeništvu, ali je prije toga, vidljivo dirnut, uputio poseban bratski i prijateljski pozdrav skupini Misionarki ljubavi nazočnoj na tiskovnoj konferenciji. Upravo je sa sestrama svete Majke Terezije iz Kolkate radio u Jemenu, pružajući duhovnu pomoć, kada su u velikom terorističkom napadu ubijene četiri njihove sestre i još 12 osoba koje su radile u toj ustanovi za prihvat.

Uvijek sam se molio za sve, za Papu, za ubijene sestre, za obitelj, za sve one za koje sam znao da mole za mene, ali i za otmičare – rekao je pater Tom te dodao da nije nikada bio zlostavljan. Otmičari su se pobrinuli također da mi daju lijekove koji su mi potrebni za dijabetes. Zahvaljujući tabletama koje sam imao na raspolaganju, a kojih je bilo 230, uspijevao sam brojiti dane koji su prolazili – ispripovijedao je misionar. Mogao je kod sebe imati euharistijske čestice i slaviti Misu, jer su otmičari, u trenutku napada, iz kapele uzeli i svetohranište. Misionar se prisjetio premještanjâ tijekom tih 18 mjeseci zatočeništva, na tri različita mjesta koja – kako je rekao – ne bi mogao prepoznati.

Na pitanje novinarâ koji bi, po njegovu mišljenju, mogli biti razlozi otmice, kazao je da ne zna i pretpostavio da bi možda to mogao biti novac. Ima mnogo skupina koje čine takve stvari za novac – kazao je i dodao – ili zato što sam Indijac. Doista ne znam. Na pitanje je li se pokušavalo provoditi islamski prozelitizam prema njemu, odlučno je i jasno odgovorio niječno. Na kraju je izrazio želju za susretom s vrhovnom poglavaricom Misionarki ljubavi, zahvalio Bogu zato što se uvijek brinuo za njega, i ponovno istaknuo da želi i dalje služiti Gospodinu i biti poslušan Njegovoj volji.

 

Izvor: Crkva na kamenu/RV