Papa proglasio svetima Mariju Elizabetu Hasselblad i Stanislava Papczyńskog

Foto: http://www.phone-travel.com/

VATIKAN – Papa Franjo je u nedjelju, 5. lipnja proglasio svetima Šveđanku Mariju Elizabetu Hasselblad, koja je živjela krajem 19. i početkom 20. stoljeća i utemeljila Red Presvetog Spasitelja te Poljaka Stanislava od Isusa i Marije Papczyńskog, koji je u 17. stoljeću osnovao Kongregaciju klerika Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije. To su prvi sveci jubilarne godine milosrđa. Oboje su – kako je primijetio Sveti Otac – shvatili pravi smisao milosrđa, zaduživši i svoje redovničke zajednice da na sve načine pokazuju to milosrđe. Hasselblad, obraćenica s protestantizma, se tijekom Drugog svjetskog rata posvetila spašavanju Židova i pružala pomoć beskućnicima i gladnima, dok je Papczyński 200 godina prije proglašenja dogme Bezgrešnog začeća zadužio svoju zajednicu da praktički među napuštenima i siromasima, posebno onima koji nisu bili spremni na smrt, aktualizira karizmu milosrđa, moleći se i za pokojne. Na svečanosti su među brojnim biskupima i svećenicima sudjelovali biskupi iz Švedske i Poljske zajedno s luteranskim vrhovnim poglavarom.

U propovijedi Papa se posebno osvrnuo na središnji vjerski događaj a to je pobjeda Boga nad bolju i smrću. Moramo ostati uvijek intimno povezani s Isusovom mukom, jer će se tako u nama pokazati snaga njegovog uskrsnuća kao što se očitovala u novim svecima. U Kristovoj muci nalazimo Božji odgovor na strahoviti krik, koji iz nas proizlazi iz iskustva boli i smrt. Ne smijemo bježati od križa, već ostati uz njega, kao što je učinila Djevica Marija, koja je, trpeći zajedno Isusom, primila nadu protiv svake nade, objasnio je Papa i primijetio kako se to očitovalo i u iskustvu to dvoje svetaca. Oni su ostali intimno povezani s Isusovom mukom i u njima se očitovala snaga njegova uskrsnuća.

Prije molitve Anđeoskog pozdravljenja Papa je molio blagoslov novih svetaca za njihove narode u Švedskoj i Poljskoj te pozvao vjernike da se mole Gospi kako bi nas vodila do svetosti i podržala svakog dana u izgrađivanju pravde i mira.

Izvor: Crkva na kamenu/IKA