Papina poruka za 50. Svjetski dan mira

Foto: Laudato.hr

– Nasilje i mir su u izvorištu dva suprotna načina izgradnje društva – stoji u danas objavljenom priopćenju o ovogodišnjoj poruci Svetog Oca.

Širenje žarišta nasilja uzrokuje najozbiljnije negativne društvene posljedice. Sveti Otac sažima tu situaciju izrazom “Treći svjetski rat u dijelovima”.

– Nasuprot tome, mir promiče pozitivne društvene posljedice i omogućuje ostvarivanje pravoga napretka. Stoga, trebamo se zalagati i unutar mogućnosti pregovarati za mir čak i kad se to čini mučnim i nepraktičnim – napisano je u priopćenju.

Nenasilje može tako dobiti šire i novo značenje: ne samo želja, moralno odbacivanje nasilja, barijera i razornih impulsa, nego i realistična politička metoda koja pobuđuje nadu.
– Ta politička metoda utemeljena je na primatu zakona. Ako se prava i jednako dostojanstvo svakog čovjeka štite bez diskriminacije ili razlikovanja, onda nenasilje, shvaćeno kao politička metoda, može biti realističan put za nadvladavanje oružanih sukoba – stoji u priopćenju i ističe se kako je važno prepoznati ne pravo na silu nego silinu prava.
S novom porukom, Sveti Otac želi pokazati daljnji korak, put nade, prikladan za današnje povijesne okolnosti, put rješavanja prijepora pregovorima bez oružanog sukoba.

– Unutar takve perspektive se kultura i identitet narodâ poštuje te se prevladava mišljenje da su neki moralno nadmoćni drugima – navedeno je u priopćenju.

Istovremeno se napominje kako to ne znači da jedan narod može ostati ravnodušan spram tragedija drugoga.

– Umjesto toga, to znači priznavanje prednosti diplomacije pred bukom oružja. Trgovina oružjem je toliko raširena da ju se općenito podcjenjuje. Protuzakonita prodaja oružja podupire velik broj svjetskih sukoba. Nenasilje kao politički stil može i mora obuzdati tu pošast – stoji na kraju priopćenja.

Izvor: Crkva na kamenu/Laudato.hr