Poruka talijanskih biskupa povodom Nacionalnog dana života

Foto: s-media-cache-ak0.pinimg.com

VATIKAN – Kako je lijepo sanjati s novim naraštajima o Crkvi i Državi koji znaju cijeniti i podupirati humane ljubavne priče koje su za primjer, koje su otvorene svakom životu, prihvaćenomu kao sveti Božji dar i onda kada on na svojemu zalazu ide prema velikom trpljenju – misao je iz poruke Stalnoga vijeća Talijanske biskupske konferencije, naslovljene “Žene i muškarci za život, na tragu svete Terezije iz Kolkate”. Biskupi su poruku uputili povodom Nacionalnoga dana za život koji će se slaviti 5. veljače 2017.

Sveta nas Terezija uči prihvatiti Isusov vapaj na križu – stoji u tekstu koji je prenijela agencija Sir. U Njegovu “Žedan sam” (Iv 19,28) možemo čuti glas onih koji trpe, skriveni vapaj malenih nedužnih bića kojima se zaklanja svjetlost ovoga svijeta, snažna molitva siromašnih i najpotrebitijih mira.

U poruci se potom navode riječi pape Franje, kada kaže da se Božji san u povijesti ostvaruje po skrbi za djecu, i za djedove i bake. Djeca su budućnost, ona su snaga, oni koji vode naprijed. U njih polažemo nadu. Djedovi i bake su sjećanje obitelji. Oni su ti koji su nam prenijeli vjeru – kaže Sveti Otac. Kada Papa komentira Riječ Božju na jutarnjoj misi, ili kada drži govore na svojim apostolskim putovanjima, uvijek ohrabruje na velike snove – napominju biskupi. A obitelji podsjeća da se Božji san nastavlja ostvarivati u snima brojnih parova koji imaju hrabrosti učiniti od svojega života obitelj.

Skrb o djeci i bakama i djedovima zahtijeva napor u pružanju otpora neodgovornomu gospodarstvu koje potiče ratove i smrt – stoji u dokumentu. Odgajati za život znači ući u uljudbenu revoluciju koja ozdravlja od kulture odbacivanja, od logike denataliteta, od demografskoga pada, i potiče zaštitu svakog ljudskog bića od začetka života sve do njegova naravnoga kraja, kako nas i danas podsjeća sveta Terezija iz Kolkate svojim glasovitim govorom u prigodi primitka Nobelove nagrade, 1979. godine: “Učinimo to da svako pojedino dijete bude željeno” – istaknuto je na kraju poruke Stalnoga vijeća Talijanske biskupske konferencije.

Izvor: Crkva na kamenu/KTA