Kardinal Parolin

Sveta je Stolica spremna posredovati

U razgovoru za emisiju „Stanze vaticane“ talijanskoga online dnevnika Tg Com 24, Papin je državni tajni ponovno istaknuo spremnost Svete Stolice da bude posrednik za okončanje rata u Ukrajini.

Papin državni tajnik kardinal Petro Parolin ponovo je izrazio spremnost Svete Stolice da učini sve što je moguće u posredovanju kako bi se okončao sukob u Ukrajini. Riječ je o spremnosti o kojoj je papa Franjo često govorio i koja i dalje vrijedi. Kardinal je rekao da je o tomu prošlih dana osobno razgovarao s ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom. S ruske strane, dodao je, iako su prijedlog primili na znanje, još nije bilo znakova da namjeravaju iskoristiti tu mogućnost. Kardinal je također pojasnio da nije važno da se prihvati ponuda Svete Stolice, nego je važno da se, na bilo koji način, privede kraju sve to što se događa. Pritom je izrazio nadu da će se kontakti u tijeku i druga posredovanja na terenu pozitivno završiti.

Mnogo je poziva na mir

S druge strane, rekao je kardinal, Crkva čini mnogo: opetovani Papini apeli, molitvene inicijative, solidarnost, stalni kontakti s nuncijem u Kijivu. Papin je državni tajnik istaknuo također važnost brojnih manifestacija koje traže prekid sukoba u Ukrajini, te podsjetio na Papine riječi u jučerašnjem podnevnom nagovoru kada je rekao da se sjedinjuje s običnim ljudima u pozivu na prekid rata. I u Rusiji ima mnogo pokreta za mir, a to je znak nade, primijetio je kardinal.

Žalost zbog rata

Osvrnuvši se ponovo na riječi pape Franje u podnevnom nagovoru u nedjelju, 13. ožujka, kardinal Parolin je rekao da je bio potresen i njegovim izrazom lica. Nisu samo njegove riječi bile posebno snažne, posebno prodorne, nego je Papa djelovao posebno ožalošćeno i to je doista moralo biti tako. Svi smo tužni i zaprepašteni pred tim ratom koji nema nikakvog smisla, rekao je kardinal Pietro Parolin.

Izvor: Crkva na kamenu/VN