Ubijena 22 misionara u 2021. godini

Foto: VN

Prema podatcima koje je prikupila Agencija Fides, afričke zemlje, nažalost, prednjače u svijetu po broju ubijenih misionara. Nakon tog kontinenta slijede Amerika, Azija te Europa. Od 2000. do 2020. godine u svijetu je ubijeno 536 evangelizatora

VATIKAN (VN) – Žalosne su posljednje stranice 2021., godine koja se približava kraju uz tužni podatak da je u svijetu ubijeno 22 misionara. Riječ je o 13 svećenika, jednom redovniku, dvije redovnice i 6 laika – istaknuto je u izvještaju Agencije Fides o misionarima ubijenima tijekom ove godine. Najveći je broj ubojstava zabilježen u Africi, gdje je ubijeno 11 misionara (7 svećenika, dvije redovnice, dva laika). Nakon nje slijede Amerika sa 7 ubijenih misionara (4 svećenika, 1 redovnik i 2 laika), Azija s 3 ubijena misionara (1 svećenik i 2 laika), te Europa, gdje je ubijen jedan svećenik. Kao i proteklih godina, Afrika i Amerika ponovno su na vrhu te dramatične ljestvice koja pokazuje da je od 2000. do 2020. godine u svijetu ubijeno 536 misionara.

Svjedočenje vjere usred nasilja i siromaštva

Ubijeni evangelizatori nisu se zauzimali u nekim posebno istaknutim djelima, nego su jednostavno svjedočili svoju vjeru u kontekstu nasilja, društvene nejednakosti, iskorištavanja, te moralne i ekološke degradacije. Možda su bili jednostavni župnici pa su ih oteli, mučili i ubili beskrupulozni zločinci pohlepni za novcem, ili su ih ušutkali jer je njihov glas smetao moćnicima. Bili su to svećenici koji su se bavili socijalnim uslugama te su ubijeni zbog pljačke, kao na Haitiju, ili su ih ubili oni kojima su pomagali, kako se dogodilo u Venezueli, gdje su jednoga redovnika lopovi ubili u školi u kojoj je učio mlade graditi budućnost; ili pak časne sestre, progonjene i hladnokrvno ubijene u Južnom Sudanu, poput sestre Mary Daniel Abut i sestre Regine Roba, redovnica Kongregacije Presvetoga Srca Isusova.

Sve je više ubijenih laika

Među ubijenim misionarima ima i vjernika katolika koji su na neki način uključeni u pastoralnu aktivnost, a koji su umrli nasilnom smrću, ne izričito „iz mržnje prema vjeri“. U porastu je, naime, broj ubijenih laika, katehista i drugih, čak i u oružanim sukobima među zajednicama, kao što se, primjerice, dogodilo u Južnom Sudanu. Dogodilo se to i u Meksiku gdje je vatrenim oružjem ubijen 42-godišnji Talijan Michele Colosio, koordinator projekata za obrazovanje djece na najsiromašnijim seoskim područjima. Moramo davati, moramo pomagati – govorio je – trebamo se ujediniti kao narod koji čine braća, bez razlike u jezicima, granicama i boji kože. Tragična je također smrt, u Peruu, Nadije de Munari, talijanske misionarke laikinje, koja je napadnuta mačetom tijekom krađe, te preminula 24. travnja ove godine.

Nasilje u Mjanmaru

Veliko je nasilje i u Mjanmaru, gdje je sukob poprimio oblik „bolne i užasne okrutnosti“, kako je rekao kardinal Charles Maung Bo, nadbiskup Yangona i predsjednik Biskupske konferencije. U selu Mo So je na Badnjak, 24. prosinca, ubijeno najmanje 35 katolika civila, među kojima je bilo žena i djece, koji su bježali nakon vojne ofenzive. Njihova su tijela spaljena.

U Europi je pak teško zaboraviti ubojstvo, u Francuskoj, oca Oliviera Mairea, provincijskoga poglavara Družbe Marijine (monfortanaca), kojega je 9. kolovoza ubio ruandski građanin o kojemu se dugo brinuo.

Napad na sestru Vedranu Ljubić

Spomenimo i slučaj, koji, Bogu hvala, nije završio tragično, misionarke sestre Vedrane Ljubić koja je 23. prosinca navečer napadnuta u Soroti u Ugandi. Bogu sam zahvalna da sam ostala na životu, da mogu ispričati što se dogodilo i zahvaliti svima koji mole za mene. Nije bilo jednostavno. Bog je sa mnom. Čujem da Hrvatska i Bosna i Hercegovina mole. Svima hvala! – rekla je s. Vedrana u razgovoru za Hrvatski katolički radio.

Napadač je upao u sobu s mačetom u tražio novac. Sve je to trajalo oko pet minuta. Nisam se smjela pomaknuti. Samo sam vikala i zapomagala, a kad je napadač vidio da bi mi netko mogao doći u pomoć, počeo me mačetom udarati po glavi i leđima i onda je pobjegao – rekla je redovnica. Tijekom napada s. Vedrana je dobila četiri teške ozljede mačetom. Nakon saniranja rana vratila se kući i sljedećeg dana ponovno došla u bolnicu po injekciju protiv tetanusa i antibiotike, a zbog nedostatka osnovne pomoći, medicinski materijal i lijekove kupila je sama.

Sestra Vedrana, redovnica Družbe Kćeri Božje ljubavi, podrijetlom je iz Prozora, u misije je otišla 1998. i u Ugandi djeluje 23 godine. Samostan u kojemu živi nalazi se na sjeveru zemlje u vrlo siromašnom području. Budući da sestre grade svoju novu misiju, za radove su angažirale ljude iz Kampale i neke od lokalnih stanovnika. Time su im na određeno vrijeme osigurale i egzistenciju. No, dokazi upućuju da su napadači upravo dvojica radnika koji su, kao osumnjičenici, u srijedu 29. prosinca odvedeni u policiju na ispitivanje.

„Kršćani ne mogu držati Gospodina za sebe“

„Kao kršćani ne možemo držati Gospodina samo za sebe“ – napisao je papa Franjo u poruci za ovogodišnji Svjetski misijski dan – „evangelizacijsko poslanje Crkve izražava svoju cjelovitu i javnu vrijednost u preobražavanju svijeta i brizi o svemu stvorenomu“. Zadaća je to koju su ubijeni misionari izvršili sve do kraja, svjesni činjenice da nisu mogli ne svjedočiti evanđelje snagom vlastitoga života darovanoga iz ljubavi, boreći se svakoga dana, mirno, protiv bahatosti, nasilja i rata.

Izvor: Crkva na kamenu/VN