Utemeljen Dikasterij za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja

Foto: RV - Kardinal Peter Turkson, pročelnik novog tijela Rimske kurije - ANSA

Papa Franjo objavio je 31. kolovoza motuproprij Humanam progressionem kojim utemeljuje Dikasterij za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja. Novi dikasteriji će 1. siječnja 2017. godine preuzeti kompetencije papinskih vijeća za pravdu i mir, Cor unum, za dušebrižništvo selilaca i putnika te za dušebrižništvo zdravstvenih djelatnika. Tada će spomenuta papinska vijeća prestati sa svojim djelovanjem i biti ukinuta, izvijestio je Tiskovni ured Svete Stolice, a prenosi Radio Vatikan.

Papa Franjo također je odobrio ad experimentum statute za novi Dikasterij, a njegovim pročelnikom imenovan je kardinal Peter Kodwo Appiah Turkson, sadašnji predsjednik Papinskog vijeća za pravdu i mir.

U svem svojem biću i postupcima, Crkva je pozvana promicati cjeloviti razvoj ljudske osobe u svjetlu evanđelja, ističe se u novom motupropriju. Taj razvoj ostvaruje se brigom za neizmjerna dobra pravednosti, mira i skrbi za stvoreno. Nasljednik apostola Petra u svojem djelu potvrđivanja tih vrednota neprestano prilagođava ustanove koje s njim surađuju, kako bi bolje odgovorile na potrebe ljudi kojima su pozvane služiti.

Dikasterij za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja imat će ovlasti za pitanja selilaca, potrebitih, bolesnih, isključenih i marginaliziranih, zatvorenika i nezaposlenih te žrtava oružanih sukoba, prirodnih katastrofa i svih oblika ropstva i mučenja.

Izvor: Crkva na kamenu/RV