Zatvorena Sveta vrata u katedralnim crkvama u svijetu

Foto: www.flickr.com

Dok se pomalo primiče završetak Jubileja milosrđa, koji će označiti zatvaranje Svetih vrata u bazilici Svetoga Petra u nedjelju, 20. studenog, u nedjelju 13. studenog su zatvorena Sveta vrata u svim katedralnim crkvama u svijetu. Među njima i Sveta vrata u Banguiju, u Srednjoafričkoj Republici, koja su prva bila otvorena, a otvorio ih je papa Franjo u studenom prošle godine. Zatvorena i Sveta vrata rimskih bazilika Svetoga Ivana Lateranskoga, Svete Marije Velike i Svetoga Pavla izvan zidina.

Unatoč službenom zatvaranju, Sveta vrata u katedrali u Banguiju će – kako je istaknuo mjesni nadbiskup i predsjednik tamošnje biskupske konferencije msgr. Dieudonné Nzapalainga – ostati otvorena kako bi podsjećala da je svaki dan vrijeme za milosrđe.

Zatvorena su i Sveta vrata bazilike Svetoga Ivana Lateranskoga u Rimu, slavljem koje je predvodio Papin vikar za grad Rim kardinal Agostino Vallini. Konačna sudbina svijeta nije u rukama ljudi, nego Božjega milosrđa – to je, prema kardinalovim riječima, pouka Jubileja milosrđa, toga “posebnog vremena” za Crkvu, koje je naše vjerničko svjedočanstvo učinilo snažnijim i djelotvornijim.

Milosrđe nije znak slabosti; naprotiv, milosrđe je jakost, velikodušnost i snažno širenje Očeve nježne svemogućnosti – dodao je kardinal. Potom je podsjetio na Papin poziv svima da svjesnije žive prispodobe o Božjem milosrđu: onu o izgubljenoj ovci, izgubljenoj drahmi, i o milosrdnom ocu. Kardinal Vallini se posebno osvrnuo na ovu posljednju te kazao da tako Gospodin postupa s nama: ne kori nas, nego nas prihvaća i raduje se našem povratku Njemu.

O ljubavi i bratstvu je pak govorio kardinal Santos Abril y Castelló, koji je predvodio slavlje u Svetoj Mariji Velikoj u Rimu. Sveta vrata prikazuju Isusa koji se predstavio tim nazivom. “Ja sam vrata ovcama”, rekao je; dok nas sada, kada idemo prema završetku Svete godine milosrđa, Isus pita o našoj ljubavi prema Bogu i prema braći – primijetio je kardinal Abril y Castelló.

Na tom nam je putu prema svetosti potreban vodič, – rekao je kardinal – odnosno potrebna nam je Marijina majčinska ruka, ona koja pokazuje put do Krista.

Izvor: Crkva na kamenu/http://www.missio.ba/