Završen XVI. sastanak Vijeća devetorice kardinala

U Vatikanu je jučer, 14. rujna, završio XVI. sastanak Vijeća devetorice kardinala, koji je započeo u ponedjeljak, 12. rujna. Zasjedanju su prisustvovali svi članovi Vijeća, osim kongoanskog Kardinala Laurenta Monsengwo Pasinye, nadbiskupa Kinshase, odsutnog zbog pastoralnih razloga. Sveti Otac je sudjelovao na svim sjednicama, osim na jučerašnjoj, zbog istovremenog održavanja Opće audijencije, rekao je na briefingu za novinare Greg Burke ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice.

Na dnevnom redu trodnevnog zasjedanja raspravljalo se o djelovanju pojedinih dikasterija Rimske kurije, u svrhu boljeg služenja poslanju Crkve. Posebna pažnja posvećena je trima Kongregacijama: za kler, Biskupe i Katoličko obrazovanje te Papinskom Vijeću za promicanje jedinstva među kršćanima.

Kardinal Marc Ouellet, prefekt Kongregacije za biskupe, sudjelovao je na jednoj od sjednica, izvijestivši o radu Kongregacije za biskupe kao i o radu Papinske komisije za Latinsku Ameriku.  Kardinali su opširno razmatrali poželjni duhovni i pastoralni profil biskupa današnjice. Potom su se bavili temom diplomatske službe Svete Stolice, formacijom i zadaćama Apostolskih nuncija, posebno apostrofirajući njihovu veliku odgovornost u odabiru kandidata za episkopat.

Vijećnici su se posvetili i temi “dijakonije pravde”, te opširnom dosjeu o ulozi Papinskog Vijeća za promicanje jedinstva kršćana. Vijeće je također razmotrilo i najnovije korake u procesu reforme Rimske kurije, posebno ustroj novog Dikasterija za služenje cjelovitom čovjekovom razvoju.

Tajništvo za komunikacije predalo je dokumente o nastavku reforme u odjelu za komunikacije. Kardinal George Pell, predstojnik Tajništva za Ekonomiju, izvijestio je o najnovijim aktivnostima, a Kardinal Sean O’Malley je podnio izvješće o radu Papinske Komisije za zaštitu maloljetnih, kojom i predsjeda. Najavljena je i sljedeća sjednica Vijeća kardinala, koja će se održati od 12.-14. prosinca 2016. Vijećnici su u ponedjeljak i utorak slavili jutarnju sv. misu sa Svetim Ocem u domu Svete Marte – napomenuo je Burke.

 

Izvor: Crkva na kamenu/RV