Pouči me, Gospodine, svome miru!

Foto: pexels.com

Svakodnevica ispunjena mirom i blagostanjem označava život koji je u svojoj biti duboko uronjen u Boga. Mnogi svjedoče o stanju mira koji je nastao u trenutku kada su svoje brige predali Bogu, kada su počeli redovito moliti i kad su počeli sakramentalno živjeti. Suvremeni je čovjek uistinu potreban mira, traži ga na sve moguće načine, a rijetko ga nalazi. Naime, jedna od najvećih i najčešćih lekcija koje nam daje suvremeni svijet jest to da je novac moć i da je onaj koji ima novac u stanju kupiti sve. I tada mir postaje tražena investicija, postaje ono u što svi žele uložiti, kupiti i imati, ne znajući da je sve to samo varka. Suvremeni su trgovci izvrsno osluhnuli ovu potražnju na tržištu, tako da danas imamo toliko duhovnih ponuda koje su na prvi pogled različite, a sve daju isto, mir i blagostanje bez posebnoga truda i rada, plati i ne brini se, miran si.

Često se dogodi da su oni koji taj mir prodaju tako vješti na riječima da su u stanju izmanipulirati i one najvještije da bi im prodali svoj “proizvod”. Teško je povjerovati kako netko tko je očigledno inteligentan može pasti na “fore” koje su nekada tako naivne. Ali činjenica jest da ljudi padaju. Što uopće učiniti?

Onaj tko poznaje Boga, on zna da je Krist jedini pravi izvor mira. Da bi živio u miru, potrebno je svakodnevno i u svakoj situaciji Bogu predavati sve ono što činim, da bi, kada dođe vrijeme kušnje i napasti, Božja riječ koja je živa i koja svakodnevno govori, postala dio mene i moga bića i da bih u toj riječi našao utjehu i mir, da me Riječ koja je tijelom postala obujmi i zaštiti, da me pouči svemu onome što nam dariva Otac Nebeski. Krist, koji je bio u miru i ljubavi, čak i kada su ga razapinjali, uistinu je pravi uzor svakome koji želi biti pravi i istinski učenik, učenik mira, učenik Riječi.

Don Ivan Marčić

Izvor: Crkva na kamenu