8. susret zborova u Novom Travniku

Foto: https://artinfo.ba/

NOVI TRAVNIK – Udruga hrvatskih amaterskih kulturno-umjetničkih društava u BiH u suorganizaciji s KUD-om “Stari hrast 2000” i župom Presvetoga Trojstva Novi Travnik u nedjelju, 12. studenoga, u Novom Travniku organizirala je 8. Susret zborova na kojem je nastupilo 15 skupina s područja BiH. Program je započeo svečanim misnim slavljem u crkvi Uzašašća Gospodinova, a nakon toga u Domu kulture uslijedili su nastupi skupina. Pokrovitelj ovogodišnjeg 8. Susreta zborova bila je Lidija Bradara, predsjednica Federacije BiH i Stjepan Dujo, načelnik općine Novi Travnik. Na početku programa sve nazočne prigodnim riječima pozdravio je Stjepan Dujo, te zaželio ugodan boravak u Novom Travniku. Susret zborova otvorio je domaćin Djevojački zbor KUD “Stari hrast 2000” Novi Travnik s pjesmom “Ružo crvena” koju su posvetili nedavno preminuloj članici. Nakon njih na pozornici su nastupili sljedeći zborovi i sastavi: Dječji zbor “Marijini anđeli”, Mostar; Mješoviti zbor Katoličkog školskog centra “Petar Barbarić”, Travnik; Dječji zbor OGŠ “Franjo s. Vilhar”, Livno; Djevojački zbor Glazbene škole Široki Brijeg; HKD Napredak – Podružica Jajce “Nikola Šop”; Zbor Vrelo života, Studenci (Ljubuški); Mješoviti zbor HKD Napredak Kreševo; Zbor Adoro, Tolisa; Mješoviti pjevački zbor “Duman” HKD Napredak, podružnica Livno; Zbor župe sv. Ilije Proroka Novi Šeher; Zbor “Dobri Pastir”, Mostar; Ženski vokalni ansambl Napredak Bugojno; Klapa Izvor, Studenci (Ljubuški) i Zbor Santos, Mostar.
Prepuna dvorana Doma kulture u Novom Travniku uistinu je uživala u odličnim izvedbama svih skupina, te ih nagrađivala gromoglasnim pljeskom. Nakon službenoga dijela programa s nekoliko prigodnih riječi obratila se predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara i poručila: “Dočekali smo i najavljeni osmi Susret zborova u organizaciji Udruge hrvatskih amaterskih kulturno-umjetničkih društava u Bosni i Hercegovini, KUD-a ‘Stari hrast’ te župe Presvetoga Trojstva Novi Travnik. Tradicija, njezino čuvanje i prenošenje na mlađe generacije je veoma važna a posebno za male narode kakav je hrvatski. No, kada vidimo bogatstvo istog, od kulture, glazbe, folklora, bogatstvo različitosti naših krajeva, postanemo svjesni svoje veličine, povijesti i potrebe da sve to i sačuvamo za generacije koje dolaze. Kulturno-umjetničkih društava je puno, entuzijasta koji vrijedno rade na promociji tradicije svojih mjesta i to je za pohvalu no mišljenja sam kako moramo inzistirati na kvaliteti i autentičnosti. Upravo tu svoje mjesto ima UHAKUD u BiH i projekti koji rade, tisuće mladih ljudi koji okupljaju i prenose znanje od neprocjenjive su vrijednosti.” Na kraju programa u ime UHAKUD-a u BiH nekoliko prigodnih riječi uputila je doc. dr. sc. Marina Bazina, tajnik UHAKUD-a u BiH. “UHAKUD u BiH prepoznao je glazbu kao svoju temeljnu vrijednost, stoga i jesmo već osmi put uspješno organizirali ovaj Susret zborova. Raduje me činjenica kako se danas okupio rekordan broj zborova, čak njih 15, iz čitave Bosne i Hercegovine od Orašja do Mostara. Hvala svim pjevačima i njihovim voditeljima koji su danas svojim lijepim pjevanjem učinili da i ovaj 8. Susret zborova bude na visokoj razini. Hvala svima koji su pomogli u realizaciji ovoga projekta, domaćinima KUD ‘Stari hrast 2000’ i župi Presveto Trojstvo, načelniku Stjepanu Duji i predsjednici FBiH Lidiji Bradari”, poručila je Bazina. Svim sudionicima uručene su prigodne zahvalnice, a voditelji zborova sudjelovali su u radu okrugloga stola kojeg su predvodili mr. art. Katja Krolo Šarac i doc. dr. sc. Marina Bazina. Podsjetimo, prvi susret Zborova održan je 2014. godine u Prozoru, nakon toga u Bugojnu, Gradnićima kod Čitluka, Kreševu, Jajcu, Humcu, prošle godine u župi Gorica/Sovići i ove godine u Novom Travniku. Ideja i cilj Susreta zborova jest podizanje svijesti i kulturna promocija zborskog pjevanja koja na našim prostorima vuče korijene zadnjih stotinjak godina, ali i zbog činjenice kako se u posljednje vrijeme pojavljuje sve veći broj amaterskih zborova koji djeluju unutar župnih zajednica pri Crkvi ili samostalno kao udruge građana. Kako bi se kultura razvijala u pravnom smjeru, potrebni su i savjeti stručnjaka koji uvelike mogu olakšati rad u malim lokalnim sredinama, stoga je susret i smotra zborova odlično mjesto gdje se isti međusobno mogu povezati, upoznati te izmijeniti iskustva u radu, usvojiti nova znanja.
Zborovanje nije natjecateljskog karaktera, a nakon svakog susreta organiziran je okrugli stol za voditelje zborova koji od stručnog povjerenstva dobivaju profesionalne upute i mišljenja za daljnji rad, sve u cilju kvalitete i napretka svakog pojedinog zbora. Temeljni cilj UHAKUD-a u BiH jest očuvanje nematerijalne kulturne baštine Hrvata BiH kao segmenta kulturnog identiteta jednog naroda. Za postizanje tog cilja određene su aktivnosti koje u godišnjim planovima za sve sudionike provodi Udruga kroz planske aktivnosti svojih članova, kao stalnih i povremenih tijela. To su programi edukacije, smotri, izložbi, koncerata i drugih manifestacija.

Izvor: Crkva na kamenu/Bljesak info